Ze všech druhů cibule, které v kuchyni používáme, je ta červená chuťově nejjemnější. Je proto vynikajícím doladěním příloh a salátů (jak pro oči, tak i pro mlsný jazýček). A navíc červená cibule je velmi prospěšná našemu zdraví, protože obsahuje mnoho užitečných látek, které se v ostatních druzích nevyskytují. A vědci více fandí tepelně neupravované cibuli a zvlášť si pochvalují právě tu červenou odrůdu této aromatické zeleniny.
Vařená nebo syrová cibule
Vědci se shodují, že cibule je zdravá hlavně tepelně neupravená, a nejzdravější je právě cibule červená. I když červená cibule neztrácí cenné antioxidanty a živiny ani varem, dochází ke změně barvy a poměru živin. Syrová cibule obsahuje například vyšší množství sloučenin síry. Vytvářejí se hlavně při krájení cibule a naše oči pak na ně reagují slzením a štípáním.
Červená cibule a její účinky
Červená cibule je velmi prospěšná našemu zdraví, věděly to naše prababičky a teď to prokazují i lékařské výzkumy.
- Obsahuje řadu užitečných látek. Působí protizánětlivě, antivirově, antibioticky a…posiluje důležitý imunitní systém.
- Pomáhá při onemocnění jater, kostí i kloubů. Osvědčila se jako výborný prostředek při poruchách štítné žlázy.
- Červená cibule dokáže zastavit růst rakovinových buněk.
- Sloučeniny síry rozpouštějí krevní sraženiny, a to znamená, že se tím snižuje riziko – kardiovaskulárních chorob a také obávané mozkové příhody. Upravuje také krevní tlak.
- Červná cibule má schopnost snižovat hladinu (špatného – tedy LDL) cholesterolu. Je to v podstatě škodlivý tuk, který se usazuje na stěnách cév a postupem času dochází k jejich ucpání. (Takže pokud nás lékař varuje před zvýšeným cholesterolem, má zřejmě na mysli právě ten LDL.)
- Červená cibule zvyšuje produkci inzulínu.
- Odstraňuje usazené toxiny z těla, pomáhá zmírňovat zácpu, čistí střeva.
- Zastavuje krvácení z nosu. Dezinfikuje ústní dutinu, usnadňuje odkašlávání, rozpouští hleny, odstraňuje infekce dýchacích cest a pomáhá i při bolestech v krku.
- Cibulová šťáva pomáhá pokožce, zabraňuje její infekci, je vynikající při akné.
- Oceníme její vlastnosti při bodnutí hmyzem.
- CIBULE ČERVENÁ
- ČERVENÁ JE ZDRAVÁ
- ČERVENÁ…
Využití červené cibule
V kuchyni nám červená cibule nabízí různé možnosti využití. Nakrájíme ji na tenké plátky, propláchneme je studenou vodou a zdobíme jimi saláty. Pochutnáme si na ní v kombinaci s masem, můžeme ji grilovat, nakládat, nebo si třeba připravíme cibulovou marmeládu.