zdroj Creative Commons

SPOLEHLIVÉ DŘEVINY DO ZAHRÁDKY I.

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Dřeviny vytvářejí základ každé zahrádky. Protože prostor, který máme k dispozici, je vždy omezený, měli bychom vybírat dřeviny, které prověřil čas a které se skutečně osvědčily. Měly by mít několik důležitých vlastností: vhodná velikost, zajímavý tvar, barva listů, krása květů a také dekorativní plody.

Solitérní dřevina přitahuje pozornost

Dřevina rostoucí jako samostatný prvek kompozice na sebe přitahuje díky svému dominantnímu postavení velkou pozornost. Při výběru sledujeme celkový vzhled, odlišnost od ostatních rostlin – tvarovou či barevnou, zajímavé jsou dřeviny nápadně kvetoucí nebo s efektními plody. Některé z nich jsou vídat na zahradách častěji, jiné jsou spíše vzácností – ale všechny by nám měly na naší zahrádce dělat radost. Ať už jsou to pichlavé či listnaté, jako třeba smrk, javor, magnolie, zmarlika, šeřík, zlatice, tavolník… Mohou to být stromy, ale i keře.

Smrk ztepilý – převislý

Jeden z našich nejoblíbenějších jehličnanů je smrk ztepilý (Picea abies) a pokud si vybereme kultivar „Inversa“, který dorůstá i více než 5 metrů, bude nás stále překvapovat vysoký sloup sytě zelené barvy a s převislými větvemi padajícími dolů. Bude potřebovat světlé stanoviště, daří se mu na vlhčím místě s lehčí propustnou půdou.

Javory nikdy nezklamou

Protože je náročný na vlhkost vzduchu, hodí se javor dlanitolistý (Acer palmatum Atropurpureum) zejména k zahradním vodním plochám. Kultivar Atropurpureum má listy v tmavě červené purpurové barvě. Roste poměrně pomalu, vyhovuje mu polostín i slunce, hlavně když mu najdeme vlhčí, avšak nepřemokřené stanoviště. Je plně mrazuvzdorný, ale mladé rostlinky raději na zimu mulčujeme.
Javor jasanolistý (Acer negundo Variegatum)sice pochází ze Severní Ameriky, ale u nás už zdomácněl a je také hojně využíván – jako solitér i jako dominanta skupiny. Je vitální, zdobí ho panašované – bílo zelené listy, daří se mu v běžné zahradní půdě.

Krása kvetoucích magnolií

Magnolie patří k nejstarším kvetoucím dřevinám na Zemi. Magnolie Soulangeova (Magnolia x soulangeana) se díky nádherným sladce vonícím květům, které se objevují ještě před pučením listů jsou ozdobou každé jarní zahrádky. Vytváří hustou kulovitou korunu, vyžaduje chráněné místo na slunci a propustnou humózní půdu s přídavkem rašeliny.

Jidášův strom je kauliflorická dřevina

Zmarlika Jidášova (Cercis siliquastrum) nebo také zmarlika luštinatá  známá jako Jidášův strom pochází ze Středozemí. Patří mezi tzv. kauliflorické dřeviny – to znamená, že jejich květy rostou i na kmeni (jako třeba kakaovník či karambola). Nejkrásnější je v době kvetení (což je koncem jara a začátkem léta), když je obsypán růžovofialovými květy. Působivé jsou i jeho plody – zploštělé podlouhlé lusky, nejprve jsou zelené, později růžové. Jidášův strom má rád suché, světlé stanoviště a zásaditou půdu.