zdroj Evelyn Simak

ZDRAVÝ AROMATICKÝ KOŘEN – TO JE KŘEN

In Bylinky, Poradna, Zelenina by walsla

Křen je úžasná vytrvala rostlina, velmi chutná, a navíc také i velmi zdravá. Jeho pěstování není nic nového, znali ho už před 3 a půl tisíci lety v Egyptě a milovali ho stejně jako později staří Řekové. Pěstování a konzumace této zeleniny se rozšířila hlavně během období renesance a v 19. století ho začali pěstovat ve velkém i v Americe.

Proč zrovna křen – co v sobě ukrývá

Křen obsahuje vodu, bílkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu. Je bohatým zdrojem některých vitamínů, například C (ten se dokonce uchovává i po delším skladování kořene), dále v něm najdeme vitamíny B, E a také provitamíny A, omega 3, kyselinu listovou i pantotenovou… Nabízí nám hořčičné silice, glykosidy a samozřejmě i minerální látky, které jsou zastoupeny v neuvěřitelném množství, jedná se především o hořčík, vápník, fosfor, síru, měď, draslík, železo, chrom, zinek, sodík, selen.

Léčivé účinky křenu

  • Křen podporuje naši obranyschopnost a dodává tělu tolik důležitou energii.
  • Díky antivirovým a antibakteriálním účinkům se hojně využívá při léčbě horních cest dýchacích, hlavně při nachlazení, chřipce, angíně i při zánětech mandlí. Ale také velmi účinně odhleňuje průdušky, mírní kašel, léčí chrapot.
  • Křen pomáhá s obnovováním střevní mikroflóry, čistí střeva, povzbuzuje trávení, odstraňuje plynatost. Pomáhá i při hubnutí.
  • Detoxikuje játra, a dokonce i rozpouští žlučové kamínky, čistí ledviny i močové cesty.
  • Chrání nás před rakovinou trávicí soustavy a také před kardiovaskulárním onemocněním, zvyšuje krevní tlak.
  • Udržuje naše cévy pevné a čisté – snižuje hladinu cholesterolu.
  • Odstraňuje bolesti hlavy, hlavně při migréně a také prý zvyšuje naši pozornost i paměť.
  • Zlepšuje a povzbuzuje činnosti žlázy s vnitřní sekrecí a upravuje hormonální systém.
  • Výborně se hodí na rekonvalescenci po dlouhodobých chorobách, nebo také při sedavém způsobu života, využití má také v geriatrii, tedy u seniorů. (Geriatrie je lékařským oborem, který se zaměřuje na problematiku vyššího věku.)
  • Používá se k harmonizaci střevního traktu po antibiotické léčbě, kdy dokáže opět nastartovat správné trávení a celkovou tonizaci celého těla.
  • Křen se užívá i zevně, známé jsou tzv. “křenové placky” na revmatické a neuralgické bolesti (bolesti kloubů, ischias…), nebo i na omrzliny, protože v nich dokáže znovu rozproudit krevní oběh.