zdoj Pixabay

PAMPELIŠKA ÚSPĚŠNÁ V BOJI S RAKOVINOU

In Bylinky, Poradna, Recepty by walsla

Roste prostě všude kolem nás. Především na jaře jsou jí plné louky i trávníky v sadech i parcích, podél cest i ve škarpách, na zahradách i ve městech. Asi proto ji nevnímáme jako vzácnost, kterou nám příroda nabízí. Pampeliška je bylinka, kterou zná každý, ne všichni však vědí, jaké množství silných účinků obsahuje. Tato rostlinka je stále ještě i navzdory svému širokému medicínskému využití často zanedbávána.

Pampeliška nebo smetánka

Pampeliška nebo také smetánka lékařská (Taraxacum officinale) svítí nápadným žlutým květenstvím, časem se změní na ochmýřené nažky – lehounké padáčky pak poletují vzduchem. V celé rostlině se nacházejí tzv. mléčnice ronící bílou hořkou šťávu – latex. Kvete zpravidla od dubna do června a později znovu na podzim. Přirozeně roste v mírném pásmu severní polokoule (Evropa, Amerika, Asie). Zahrádkáři sice pampelišku příliš nemilují, považují ji spíše za plevel, ale všichni si přitom uvědomují, že se jedná o významnou léčivku, jak ostatně napovídá sám její druhový název.

Sběr byliny

Z pampelišky se běžně sbírá žlutý květ, z nichž si vyrábíme voňavý med. Nejcennějším pro léčitele i pro farmaceutické výrobce je však kořen – ten sbíráme ještě před rozkvětem rostliny (tedy v březnu až dubnu). Využívají se také listy (sběr od května do září).

Co najdeme v léčivce

Obsahuje hořčiny, třísloviny a fyroncidy, zásobním cukrem je inulin, ten je vhodnější pro diabetiky. Nachází se v ní i mnoho důležitých vitamínů a minerálních látek (vitamin B, C, železo, vápník, draslík, hořčík, zinek).

Využití zázračné pampelišky

  • Pampeliška se doporučuje při zánětech močových cest i při ledvinových kamenech, má močopudné účinky.
  • Zvyšuje tvorbu žluči, detoxikuje játra.
  • Ovlivňuje peristaltiku střev, má pozitivní účinky na celou trávicí soustavu, můžeme ji používat při žaludečních poruchách, stejně jako při nechutenství či zácpě, nebo při prudkém zánětlivém onemocnění střev.
  • Snižuje cholesterol v krvi.
  • Pomáhá při alergiích.

Pampeliška mocnější než chemoterapie?

Nedávné studie z windsorské univerzity (Kanada) objevily, že kořen pampelišky může být zvláště účinný při léčení nebo při prevenci rakoviny, a to mnohem více než chemoterapie, která mimo jiné ničí imunitní systém.
Pampeliška je všem dostupná bylinka, která umí léčit rakovinu. Přestože ji naše babičky využívali na výrobu sirupů, zřejmě tehdy netušily, že dokáže pomoci i při nádorovém onemocnění.
Její kořen má prý velké protinádorové účinky. Čaj z kořene pampelišky působí na rakovinné buňky a nemá žádné škodlivé účinky na zdravé buňky.

Jak si připravovat zázračný pampeliškový čaj

1 až 2 lžičky kořene (použijeme sušený mletý kořen nebo čerstvý najemno nakrájený) zalijeme 50 ml vařící vody a necháme louhovat asi 15 minut. Čaj se užívá po dobu několika měsíců, pijeme jej 2 až 3krát denně, nejlépe před jídlem.