Sušené ovoce se může stát zdravou svačinkou pro dospělé i pro naše děti. Na trhu existuje široká nabídka této zdravé pochoutky. Ale my si můžeme osladit život naším vlastním ovocem, z vlastní zahrádky, které jsme si nejen sami vypěstovali, ale také sami usušili.
Sušené ovoce nebo bakálie
Sušenému ovoci se také říká bakálie. Jeho původ není příliš známý, historikové odhadují, že se začalo užívat kdysi dávno v oblasti Persie a Arménie, kde je součástí kultury. V našich krajích známe hlavně křížaly. Rostou tu nejčastěji, a proto se také vždy nejvíce sušily, jablka, švestky, meruňky, hrušky, hroznové víno. Ale na trhu si můžeme vybrat z mnohem širší nabídky a koupit si i exotické sušené ovoce jako banány, fíky, datle, papája, ananas, jahody, maliny a další.
Konzervace a prodloužená trvanlivost
Sušením se ovoce konzervuje a velmi významně prodlužuje jeho trvanlivost. A když není sezóna čerstvého, dopřejeme si to sušené.
Můžeme ho mlsat jen tak samotné, případně ho nechat nasáknout vodou. Často se přimíchává do směsí k jogurtovým snídaním, či do ovesných kaší, nebo se z nich připravuje müsli. Přidává se do moučníků, do salátů, předkrmů i zajímavých omáček, hodí se i k masu (vepřové, zvěřina i drůbež).
Co obsahuje sušené ovoce
Sušené ovoce má v sobě velké množství energie, cukru (včetně fruktózy a glukózy) a vlákniny. Stejně jako čerstvé je i sušené bohaté na vitamíny (především ze skupin A a B), na minerální látky (z nich je tu obsažen třeba vápník, železo, fosfor, sodík, hořčík, draslík, měď, mangan), kyselinu pantotenovou a listovou. Během sušení se bohužel ztrácí větší část vitamínu C. Na rozdíl od čerstvých plodů je tu mnohem méně vody (až o 87 procent), ale tím se ještě zvyšuje výraznost chuti.
Zdravé mlsání
Antioxidační látky působí proti vzniku rakoviny a chrání před chorobami srdce a cév.
Rozinky například snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu, zvyšují také pocit plnosti (zahání hlad).
Švestky ty jsou známé svým projímavým účinkem. Dovedou snižovat hladinu cholesterolu v krvi a působí preventivně proti srdečním onemocněním.
Meruňky zlepšují peristaltiku střev, působí proti zácpě, pomáhají při anémii, ochraňují srdce a také dokáží zpomalovat proces stárnutí.
Datle udržují stabilní hladinu cukru v krvi.
Opatrně s konzumací
Nejlepší je, pokud si můžeme v sušičkách připravovat ovoce sami. Při koupi sušeného ovoce si musíme vždy dát pozor, nebylo-li při úpravě ošetřeno oxidem siřičitým, na něj mohou být totiž někteří lidé alergičtí. Oxid se přidává, aby si ovoce zachovalo svou barvu. Týká se to především meruněk, pokud jsou nesířené, nevypadají tak dobře, zato jsou však zdravější.
Chutné sušené ovoce uspokojí naše mlsné jazýčky, ocení je dospělí i děti. Navzdory vyššímu obsahu cukru a energie ve srovnání s čerstvým ovocem se sušené ovoce jednoznačně pokládá za součást zdravé výživy. Při dodržení podmínky střídmé konzumace si je můžeme dopřát třeba i každý den. Mlsat však musíme s rozmyslem. Při nadměrné konzumaci nás mohou potkat nepříjemné důsledky (například alergie, zvýšení úrovně cukru v krvi, zácpa či průjem).
- MERUŇKY
- VYNIKAJÍCÍ BANÁNY
- SUŠENÉ OVOCE