Barevné kedlubny často pěstovaly na zahrádkách i naše babičky a pro svou jemnou mírně ostrou chuť je tato zelenina stále velmi oblíbená. Pochází sice z oblastí kolem Středozemního moře, ale dnes se úspěšně pěstuje po celém světě.
Kedlubna je plná vitamínů a minerálních látek
Léčivé látky najdeme nejen v bulvě, ale také v mladých listech kedlubny, a některé prvky ru jsou zastoupeny dokonce několikrát více. Kedlubna obsahuje vitamín C, A i K. Má vysoký obsah vitamínů skupiny B (jejich hlavním úkolem je například udržovat v normálu činnost mozku, srdce, metabolické procesy atd.) Najdeme tu hodně vlákniny, která je základní složkou potravy a je nepostradatelná pro zdravé fungování organismu a chrání před civilizačními chorobami. Kedlubny jsou bohatým zdrojem minerálních látek: selenu, sodíku, draslíku, hořčíku, vápníku, manganu, železa, fosforu, síry…
Léčivé účinky kedlubny
- Působí preventivně proti rakovině – obzvlášť se doporučuje při rakovině dělohy, vaječníků, prostaty i tlustého střeva.
- Podporuje činnost žlučníku, zlepšuje trávení, odstraňuje zácpu a upravuje stav střevní mikroflóry.
- Zlepšuje kvalitu vlasů a pokožky.
- Uklidňuje nervy, preventivně působí proti stresu a zlepšuje soustředění.
- Zajišťuje energii a vitalitu, zlepšuje náladu.
- Snižuje cholesterol, čistí cévy.
- Reguluje hormonální systém jak u žen, tak i u mužů – což lze využít při nepravidelné či bolestivé menstruaci, cystách, neplodnosti a také při problémech s prostatou.
- Posiluje imunitní systém a pomáhá předcházet infekcím.
- Zlepšuje činnost srdce, stimuluje okysličení buněk.
- V KUCHYNI
- KEDLUBNY
A ještě něco na ochranu
Kedlubna nás chrání před aterosklerózou: Malou čerstvou kedlubnu nakrájíme na plátky a pokapeme olejem s obsahem vitamínu E.
Kedlubna bojuje proti cukrovce – udržuje hladinu cukru v krvi, je důkazem, že správná strava je klíčem k udržení zdravého života. A proti cukrovce má silnější schopnost bojovat více kedlubna fialová než zelená.
Kedlubna zabraňuje vzniku anémie Nachází se v ní značné množství draslíku a železa – pomáhají zvyšovat červené krvinky, které jsou nezbytné v prevenci anémie.
Kedlubna nás brání před osteoporózou Protože obsahuje minerální prvky jako mangan, železo, vápník, výrazně zpomaluje oslabování našich kostí.
Konzumace kedluben
Chceme-li dosáhnout léčebného účinku, je třeba jíst kedlubny alespoň 4 krát v týdnu – kedlubnu můžeme konzumovat syrovou nebo tepelně upravenou. Bulvy i mladé lístky jíme zasyrova, mají vynikající, malinko štiplavou chuť. Hodí se do salátů, nakrájená na plátky ozdobí a ochutí například chlebíčky. Lze ji marinovat, nakládat i tepelně upravovat. Připravit z ní můžeme báječné kedlubnové zelí, polévky i omáčky a dá se i obalovat a smažit.