zdroj Pxhere

PAŘNÍK NEBO PAŘENIŠTĚ – PÝCHA ZAHRADNÍKŮ

In Bylinky, Poradna, Zelenina by walsla

Kdo má na zahrádce pařeniště, může si jednoduše vypěstovat nejen výsadbu, ale také rané druhy zeleniny, a to mnohem dříve, než nám to na venkovním záhonku dovolí klimatické podmínky. Jednoduchý pařník (jak se mu dřív říkalo) si můžeme koupit, jeho pořizovací cena není tak vysoká, ale pokud si ho postavíme sami, budeme z něj mít větší radost a připravit si ho můžeme tak zvaně “na míru”. 

Pařník

Už během měsíce ledna můžeme začít s předpěstováním sazenic na jarní sázení. A právě nejjednodušším a zároveň i nejstarším místem pro jejich pěstování je pařeniště. Poskytuje sazenicím nejen chráněné místo, ale zároveň i dostatek tepla a světla.
Pařeniště je zahradní stavba určená právě pro předpěstování sadby, ale také pro pěstování některých druhů zeleniny.

Základem je pevná konstrukce

Dříve se pařeniště využívala mnohem hojněji, ale i dnes má velké množství příznivců. Výhodou pařeniště jsou nižší nároky na zhotovení i na provoz, než je tomu u skleníků. Nevýhodou těžší manipulace s okny a práce v nepříznivém blátivém či deštivém počasí.
Podstatou každého pařeniště je pevná obvodová konstrukce, bývá ze dřeva, z cihly, betonu i kovu. Na ní jsou pařeništní okna s výplní, kterou tvoří například sklo, fólie, plexisklo.

Pařeniště se od sebe liší vnitřní teplotou: teplé, polo teplé (jsou vyhřívané vrstvou biomateriálu) a studené (vyhřívané jen slunečními paprsky). Jako zahřívací biomasa se nejčastěji používá chlévská mrva (koňská, hovězí…). Samozřejmě, pokud máme tu možnost, můžeme pařeniště i vytápět (elektřinou, potrubím ústředního topení). Na noc je vhodné pařeniště zakrývat rohožemi z rákosu.

Správná poloha

Velmi důležitá je také poloha pařeniště – dobře si promyslíme například jeho umístění vzhledem k slunci. Dalším pravidlem je, že nenecháváme pařeniště na jednom místě víc let. Neméně důležité je, aby zvolené místo bylo praktické a dobře dostupné. Neměly by je stínit jiné rostliny, ploty, keře či nějaké zahradní stavby.
Ideální místo pro pařeniště je takové, kde bude chráněné před větrem a chladem, kde budou jeho okna ohřívaná a osvětlovaná sluncem, takže skloněné na jih.

Máme pařeniště – nemusíme čekat na teplo

Pokud tedy máme pařeniště připravené, nemusíme čekat, až nastanou vhodné půdní a klimatické podmínky pro pěstování, nemusíme se ani bát květnových mrazů.
Část pařeniště se většinou využije na vypěstování sadby a část na rychlení některých raných druhů zeleniny. Část si můžeme nechat na výsev teplomilných druhů zeleniny i květin. Osivo dáváme do řádků, které si raději vyznačujeme jmenovkami.