zdroj Pixabay

OSIVO – MOŘENÍ – VÝSEV

In Poradna, Zelenina by walsla

Pro únorové počasí jsou charakteristické výkyvy teplot od silných mrazů až po teploty, které občas dosáhnou i nad 10 °C. A na nich samozřejmě závisí zahradní práce, které budeme moci v tomto období realizovat. Začneme úpravou záhonků, výběrem a mořením semen a konečeně i výsev. Ale v únoru opatrně; před přílišným optimismem varují i pranostiky. Zima si ještě nedá pokoj, vždyť: Únor – netrkne-li rohem, šlehne ocasem.

První úpravy záhonů

Jestliže počasí delší dobu přeje zahradníkům, pak je povrch půdy oschlý a my můžeme konečně něco dělat venku. Urovnáme záhony, které jsme si zryly už na podzim. A pak už lze začít s výsevem některých druhů zeleniny. Za příznivých podmínek je v tomto časném ročním období vysévat některé druhy cibule, dále ředkvičky, karotku, petržel i první špenát.

Předpěstování sadby

Předpěstování sadby sice vyžaduje dost práce a hlavně hodně prostoru, kam umístíme výsevné nádoby a truhlíky. Zvážíme si tedy, které sazenice si připravíme sami a které bude výhodnější nakoupit. Z předpěstované sadby pěstujeme zeleninu, která má dlouhou vegetační dobu (např. celer), nebo zeleninu, u níž chceme zkrátit dobu pěstování na záhoně (salát).
Pro předpěstování zeleniny si připravíme mořené osivo, které zajišťuje dobrou sklizeň.

Jak na moření osiva

Osivo se moří proto, abychom zničili zárodky houbových chorob, které by později mohly naši zeleninu výrazně poškodit. Vždy se však řídíme návodem, který si pozorně prostudujeme.
Na suché moření osiva – používáme suché práškové mořidlo, zatímco při mokrém moření se osivo ponoří do tekutého mořícího roztoku.

Výsevy

Do truhlíků vyséváme květák, celer, rané zelí i ranou kedluben, ranou kapustu, celer.  Přímý výsev je vhodný pro zeleninu, která nesnáší přesazování (např. mrkev, petržel…) anebo zeleninu s krátkou vegetační dobou (jako mrkev, ředkvičky, saláty, ale i kedlubny, zelí, květák nebo kopr a naťová petržel).

Při jakémkoliv druhu setí (do řádků, do špetek, na široko) je vždy důležité, abychom respektovali optimální hloubku setí. Můžeme se spolehnout na jedno obecné univerzální pravidlo: Malá semena sejeme mělčeji, velká hlouběji.