Slunečnice po celá staletí inspirují nejen výtvarníky a další umělce. Fascinuje nás svou neobvyklou krásou – patří k nepřehlédnutelným, a navíc užitečným rostlinám. Kromě krásy totiž tyto jednoleté rostliny nabízejí i chutná zdravá semínka. Pokud máme například večer chuť na nějaké mlsání, můžeme je vyzkoušet – pochutnáme si, zaženeme hlad a dodáme našemu tělu řadu potřebných živin.
Čas sklidit slunečnicová semena
Semena slunečnice bychom měli začít sbírat, jakmile začínají hnědnout nebo se řídíme hlavami květů, které se začínají sklánět až k zemi. Tehdy je odřízneme s několika centimetrovým stonkem. A dál už záleží na našich představách, jak semínka využít.
Jak využít semínka
Pro krmení ptactva sušíme slunečnice zavěšené hlavou dolu na suchém dobře větraném místě. Slunečnice je také velmi důležitou medonosnou plodinou. Semena určena k jídlu lze konzumovat hned po sklizni, nebo i později. Průmyslově vyráběný slunečnicový olej se používá při smažení a také na výrobu bionafty, fermeží, barev, mýdel…
Jaké hodnoty obsahují
Každá slunečnice má stovky semen a ty obsahují vitamíny A, E a B 1, kyselinu listovou, niacin, mastné kyseliny, vlákninu… Dále je v nich měď, mangan, selen, vápník, hořčík a fosfor. Jsou dobrým zdrojem bílkovin a aminokyselin, které jsou nezbytné pro dětský růst. Protože jsou hodně kalorické, měli bychom je konzumovat s mírou.
- SEMÍNKA
- SLUNEČNICE
- OLEJ
Účinky pro zdraví
- Semínka podporují celkové zdraví.
- Mají protizánětlivé účinky, zmírňují příznaky astmatu, osteoartritidy a revmatoidní artritidy.
- Prokazatelně snižují riziko vzniku rakoviny (především tlustého střeva).
- Posilují imunitní reakci.
- Zmírňují cukrovku a snižují rozvoj diabetických komplikací.
- Mohou výrazně snižovat závažnost a četnost návalů horka v menopauze.
- Zabraňují kardiovaskulárnímu onemocnění, chrání před infarktem nebo mozkovou mrtvicí, aterosklerózou.
- Slunečnicová semínka snižují hladinu cholesterolu v krvi.
- Zmírňují stres, uklidňují nervy, podporují dobrou náladu, předcházejí migréně.
- Díky minerálům zabraňují slunečnice řídnutí kostí, zajišťují pevnost a pružnost kloubů a kostí, vitamín E zase uklidňuje artritické bolesti.
- Pravidelná konzumace semínek přináší zdravou, lesklou a mladistvou pokožku. Živiny semínek zabraňují zjizvení i vráskám. Kůže je hladká, měkká.
- KVĚT SE SEMENY
- SEMENA
Využití slunečnice v kuchyni
Kromě známého slunečnicového oleje používáme v kuchyni i loupaná slunečnicová semínka. Jedí se syrová i pražená.
Můžeme si je doma opražit sami: Namočíme je na noc do vody (může být i slaná či sladká), ráno je osušíme, rozložíme na pečící papír a pražíme při 100 °C dokud nebudou křupavé (asi 3 hodiny). Nebo je můžeme pražit posypané trochou soli či cukru.
Jsou zajímavým doplňkem v salátech, ve cereálních směsích s vločkami, jogurtem… Používají se při pečení chleba, pečiva i slaných sušenek.
Využít lze i okvětní lístky, které prospívají trávení a především játrům. Z čerstvých i sušených lze připravit lahodný čaj.