zdroj Flickr autor Stefano

NABÍDKY V ZAHRADNICTVÍ – OSTRUHATKA

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Ostruhatka je sice trvalka, ale jen ve své domovině (pochází z jižní Afriky). U nás ji pěstujeme jako krásnou vděčnou letničku, kterou většinou po odkvětu zlikvidujeme, abychom si na jaře pořídili opět nové rostlinky. Přesto se můžeme pokusit o její přezimování.

Ozdobná ostruhatka

V našich končinách je to zatím ještě méně známá rostlina, která však díky nenáročnosti a půvabnému vzhledu dobývá poslední dobou srdce našich zahrádkářů a pěstitelů.
Ostruhatka (Diascia) roste jako jemně větvený keřík se vzpřímenými nebo i převislými lodyhami. Dosahuje výšky od 20 do 50 centimetrů. Má drobné kopinaté listy a velké množství malých kvítků, které kvetou nejčastěji v růžové, ale i červené, oranžové a bílé barvě s výrazným středem.

Kvete po celé léto od května až do prvních podzimních mrazů. Můžeme ji vysadit přímo do země, protože vynikne v jakékoli výsadbě letniček, dobře vypadá i ve vyvýšených záhonech či ve skalce. Nejčastěji se doporučuje pěstovat ji v individuálních ozdobných květináčích, okenních truhlících a výborně se hodí k pěstování hlavně v závěsných nádobách. Tam vyniknou její půvaby a brzy nás okouzlí záplavou nádherných květů.

Jak pěstujeme Diasciu

Nároky na pěstování: Diascia je velmi odolná a nenáročná. Nejlépe se jí daří slunném stanovišti, v polostínu by kvetla méně intenzivně. Vyhovuje jí běžná dobře propustná zemina. Substrát udržujeme spíše mírně suchý, ale nesmí být zcela vyschlý. Přemokření ostruhatce nesvědčí. Zaléváme tedy opatrně. S hnojením můžeme začít asi měsíc po sadbě, slabé dávky hnojiva aplikujeme každý týden. Rostlina je také citlivá na vlhké počasí (mohlo by být příčinou zakrslého růstu nebo i hniloby).

Rozmnožování: Diasciu je možné množit výsevem. Semena vyséváme od března pod sklo a vysazujeme je ven až koncem května.
Přezimování: Po odkvětu ji zkusit nechat přezimovat. Silně ji seřízneme a uložíme na světlém bezmrazém stanovišti. V zimě rostlinu zalijeme jen občas. Je totiž právě na zimní přemokření velmi citlivá, mohla by dostat plíseň šedou (Botrytis cinerea).
Na jaře: Rostlinky, které v pořádku přezimovaly, přesadíme do čerstvé zeminy a uložíme na místo s teplotou kolem 18 °C. Sledujeme nově narašené výhonky a na konci května, kdy už nehrozí mrazy, umístíme ostruhatku na venkovní stanoviště.

Tip: V době, kdy rostlina kvete méně, je dobré ji seříznout. Zhruba do měsíce opět bohatě vykvete.