zdroj Wikimedia Commons autor Respeto

BOHATÁ ÚRODA JAHOD – NENÍ PROBLÉM

In Ovoce, Poradna, Recepty by walsla

Kdo by nechtěl mít na své zahrádce bohatou úrodu červených jahod! Toto drobné oblíbené ovoce většina lidí miluje. Jahody jsou voňavé, červené, chutné a šťavnaté a nejlépe chutnají ty, které jsme právě utrhli ze záhonu. Je však třeba se o ně dobře postarat.

Jahodám věnujeme péči

Aby jahody splnily naše očekávání, je třeba věnovat jim potřebnou péči. Je nutné je dobře vysadit, vytvořit správné jahodiště, připravit jim odpovídající stanoviště i půdu, postarat se o přezimování jahodníků… Je tedy důležité vědět o jejich pěstování co nejvíce.

Zakládáme nové jahodiště

Pro jahodníky vybereme teplé slunné stanoviště. Záhon již na podzim předem zrytý a vyhnojený, před jarní výsadbou jen urovnáme. Jahody potřebují půdu obohacenou o organické látky a hnojivo by mělo obsahovat kromě základních živin i organickou hmotu, která dodává do půdy humus. Ideální je zapravit hnojiva ještě před výsadbou. (Většinou je doporučeno hnojivo na jahody Kristalon, Hoštické nebo Jihočeské, osvědčilo se i Floria nebo Cererit s guánem).
Záhon vyložíme slámou nebo černou netkanou textilií, které jednak zajistí prohřátí půdy a jednak vytvoří podloží pro jahody, aby zůstaly čisté a nehnily.

Každé sazenici připravíme jamku s kompostem nebo slepičincem (či slepičím hnojivem), zasypeme trochou zeminy a pak zasadíme jahodník. Dáváme pozor na srdíčko, aby zůstalo venku nad zeminou. Jestliže máme sazenice již nakvetlé, květy odštípneme, aby se rostlina zbytečně nevysilovala a mohla vytvořit pevný kořenový systém. Po vysazení dobře rostliny zaléváme, aby dobře zakořenily.

Domácí hnojivo jako elixír nejen pro jahody

Vyzkoušet můžeme také ověřené domácí tipy, jak stimulovat jahodník, abychom měli bohatou úrodu plodů. Místo umělých hnojiv využijeme rady našich předků a připravíme si elixír přímo v kuchyni. Ten pak můžeme použít nejen na jahody, ale i na jiné druhy ovoce. Vděčné nám budou například i muškáty či pokojové rostliny.

Co budeme potřebovat
5 l vody a 1 kg droždí
Jak na to
Droždí necháme dobře rozpustit ve vodě. Směs se pak ředí v poměru 0,5 l drožďové směsi na 10 l vody.
Jahodové keříčky hnojíme 2 krát během sezóny. Pro jeden si připravíme půl litru hnojiva.

Použít lze také sušené droždí (možná nám některé zbylo při pečení domácího chleba): 1 balíček smícháme s 2 lžícemi cukru a rozpustíme v hrnečku vlažné vody. Pak směs zředíme kbelíkem vody a necháme ještě alespoň 2 hodiny louhovat. Do zalévací konve napustíme vodu a přidáme půl litru roztoku a použijeme.