zdroj Hippopx

ČASTĚJI SE PĚSTUJÍ HYBRIDY RAJČAT

In Poradna, Zelenina by walsla

Krásná zdravá rajčata si můžeme v supermarketech koupit během celého roku, to už není problém. Vypadají lákavě , ale musíme si uvědomit, že chutnají docela jinak než ta čerstvá, která si utrhneme z keříku, nebo která si koupíme během sezómy. Chybí jim ta správná chuť a příjemné rajčátkové aroma.

Jak vybírat odrůdy rajčat

Odrůdy rajčat, které se chystáme pěstovat, většinou vybíráme hlavně podle chuti – podle chuti rajčat i podle té naší, ale každý má o správné chuti svou vlastní představu. Kromě toho záleží i na místě, kde je budeme pěstovat, a dokonce i na počasí – čím větší sucho, tím je jejich chuť intenzivnější, naopak díky deštivému počasí chutnají jemněji.
Navíc je však třeba přihlédnout, jaký druh je vhodný do naší zahrádky. Budou to spíše nižší keříčkové nebo ty vysoké tyčkové?

Proč pěstovat hybridy

V posledních letech se častěji pěstují hybridy než klasické odrůdy, samozřejmě proto, že mají nejen vyšší výnosy, kvalitnější plody, ale jsou také trvanlivějši a odolnější vůči popraskání, chorobám i škůdcům. U samosprašných plodin, kde jsou odrůdy po dlouhém samoopylování vyrovnané (homozygotní), má hybridní šlechtění výrazný efekt na zvýšení výnosu i kvality.

Tornádo – Pedro – Toro – Ateron

Nejčastěji se pěstuje Tornádo F1 patří mezi polorané tyčkové odrůdy oblíbené pro vysoké výnosy s vynikající chutí plodů. Ty jsou pevné, hladké střední velikosti a mají všestranné využití, chutnají čerstvé, dobře se tepelně zpracovávají. Můžeme je pěstovat na záhonu i ve skleníku, není náročné, nemá žádné zvláštní nároky – potřebují však více místa, protože se tato odrůda má bujný růst.
Tyčkové rajče Pedro F1 je pozdní, hybridní odrůda. Má plody dozrávající v hroznech, s velmi příjemnou sladší chutí a s dlouhou dobou skladovatelnosti. Tato rajčata se hodí k pěstování ve skleníku, protože na záhoně plodí méně.

Toro F1 je univerzálním velmi raným hybridem s chutnými většími plody, které vydrží dlouho bez ohledu na počasí. Poskytuje vysoký výnos, pěstujeme jej většinou ve volné půdě na záhonech.
Polopozdní odrůda Ateron F1 je určena k pěstování a rychlení ve skleníku či fóliovníku, v teplejších oblastech ji lze pěstovat i na záhonech. Nemá bujný růst, proto je možné, aby rostlo i v květináči na balkoně či na terase. Jeho chutné větší kulovité plody mají velmi dlouhou trvanlivost.