autor O.Zebest

CO ŠKODÍ POKOJOVÝM ROSTLINÁM

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Stejně jako nám pokojové rostliny dělají radost, mohou nám přinést i mnoho starostí. Ze zelené dekorace domova se může stát jen poušť. Měli bychom vědět, co která rostlina potřebuje, jaké má nároky, ale také je třeba se zajímat o to, co jim škodí, čím bychom jí případně mohli (i když neradi) ublížit.

Co rostlinám škodí

Jestliže nám rostliny chřadnou, hledáme chybu, kterou jsme mohli během naší péče o ně udělat. Může to být nedostatek některých důležitých látek, málo nebo mnoho světla, přílišné hnojení, možná příliš velká zálivka. Anebo nám pokojové rostliny napadli škůdci či různé choroby. Na co si tedy musíme dát pozor – aneb v čem nejčastěji chybujeme.

Příliš zálivky

Přelití je nejčastější chybou, které se pěstitelé dopouštějí. Hlavně v zimním období, které je pro většinu rostlin dobou odpočinku se může stát, že je snadno přelijeme. Zálivka je samozřejmě nutná, ale nesmíme rostliny zalévat příliš. Pokud se nám zdá, že rostlina vadne, listy jsou svěšené, opadávají, ale vody má rostlina dostatek, zkontrolujeme její kořeny. Je totiž docela možné, že je příliš podmáčená a kořeny už hnijí. Pak postižené kořeny odstraníme, rostlinu vysušíme přebytečnou vodu papírem a přesadíme do suché zeminy. Postavíme květináč na světlo a teplo. A hlavně omezíme zálivku. Pamatujme, že na podzim a v zimě nepotřebují už tolik vody – postačí mírně zalít jednou týdně.

Nedostatek zálivky

Druhým extrémem bývá naopak nedostatek vody…zapomněli jsme zalévat a zemina v květináčích zcela vyschla. Listy i květy jsou zvadlé, dokonce i opadávají. A pokud máme doma i suchý vzduch, mohou hnědnout špičky listů, poupata mohou hynout. V tom případě rostliny orosíme a zalijeme. Pokud by to nestačilo, pak celou rostlinu i s květináčem vložíme do větší nádoby s vlažnou vodou a necháme substrát, aby nasákl vodou.

Přehnojujeme

Hnojení je důležité, ale nesmíme to s ním přehánět. Předem si dobře přečteme návod na použití. Rostliny se přihnojují většinou jen od jara do podzimu. Přílišné hnojení může znamenat slabé výhony, zahnívání kořenů, usychající listy nebo ztráta barvy listů. Rostliny vyjmeme z nádoby, substrát propláchneme vodou nebo dáme nový a s přihnojováním skončíme.

Prach na rostlinách

Venku oplachuje rostliny déšť, ale pokojové rostliny jsou odkázány na naši péči. Aby mohly „dýchat“ a aby neztrácely nic ze svého dekorativního vzhledu, utíráme z nich pravidelně prach a jednou či dvakrát do roka je opatrně, ale dobře osprchujeme.

Suchý vzduch

Přílišné sucho hrozí hlavně začátkem topné sezóny. Ústřední topení vzduch příliš vysušuje, což rostlinám také nesvědčí, začínají většinou žloutnout a usychají. Sucho pak může rostliny ohrozit i jinak: jednak rozmnožováním nepříjemných škůdců, jednak se mohou objevit i různé choroby. Ideální teplota pro pokojové rostliny se pohybuje kolem 20 °C. Pokud v místnosti topíme více, je třeba rosit listy. Suchý vzduch škodí nejen lidem, ale i rostlinám i lidem. Zlepšit klima v místnosti nám pomůže například miska s vodou. Přidáme do ní oblázky a postavíme co nejblíže ke květinám. Jednak působí dekorativně, jednak prospějí rostlinám a zvlhčí jim listy.

Světlo – málo nebo moc

Jak víme, většina pokojových rostlin potřebuje dostatek světlo, ale přímé slunce špatně snášejí. V létě je ochráníme zastíněním, v zimě je přesuneme více k oknu. Stojí-li rostlina na přímém slunci, objevují se na listech hnědé oválné skvrny, které časem vyblednou. A naopak, má-li světla málo, nové výhonky se vytahují za světlem, listy ztrácejí svou ozdobnou barevnost. Květinu rychle přesuneme na jiné stanoviště a pozorujeme, jestli jí vyhovuje.