zdroj Pigsels

EUKALYPTUS S VŮNÍ MENTOLU

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Eukalyptus je úžasná léčivá bylina s výraznou vůní podobnou mentolu. Jeho domovem je sice daleká Austrálie, Nová Guinea či ostrovy jihovýchodní Asie, ale jeho léčivé účinky se využívají po celém světě. Pěstuje se v zahradách jako okrasný strom, ale můžeme ho mít i jako rostlinu pokojovou.

Eukalyptus neboli blahovičník

Blahovičník (Eucalyptus) známý spíš jako eukalyptus (z čeledi myrtovitých) patří mezi stálezelené aromatické stromy či keře. Mají tenké nebo kožovité jednoduché listy (u mladých rostlin mají jiný tvar než u dospělých dřevin). Květy mohou být drobné i velké, jednoduché i složené a plodem je dřevnatá tobolka s mnoha semeny. Převážná většina blahovičníků pochází z Austrálie, kde jsou dominantními dřevinami dorůstajícími až 100 metrů. Díky pěstitelům se však rozšířily téměř do celého světa. Rozsáhlé eukalyptové plantáže jsou významným zdrojem dřeva (stavební, na výrobu nábytku, oplocení), paliva a dřevěného uhlí, celulózy, barviva a silic, ale také oblíbenou potravou koaly medvídkovité, klokanů, vačic…

Pěstování a nároky

Rostlinu blahovičník můžeme pěstovat na zahrádce i doma jako pokojovou, není to sice zcela jednoduché a je třeba dodržet několik základních pravidel. U nás jej pěstujeme většinou jako letničku.
Pro blahovičník je třeba najít správný druh například: menší stromek s kulatými listy je eukalyptus guni nebo třeba známý aromatický eukalyptus citronový. Pro nezkušené pěstitele je výhodnější pěstovat blahovičník jako pokojovku.

Důležité je najít vhodné stanoviště. Blahovičník potřebuje světlo a teplo, ale pozor – přímé sluneční paprsky mu škodí, proto by mělo být světlo ideálně rozptýlené. Nejlepší je pro něj okno orientované na východ nebo na západ. Pokud by rostlina měla nedostatek světla, začne se vytahovat do výšky, její výhonky budou slabé a téměř neolistěné.
Nejlepší dobou výsadby je polovina jara nebo až na koci podzimu. Semena vyséváme do substrátu s rašelinou během února až března, při teplotě kolem 20 °C vyklíčí do 2 týdnů.
Blahovičník vyžaduje dostatečnou zálivku, hlavně v horkých letních dnech. Je však důležité, aby nebyl dlouhodobě přemokřený. V zimě zalévání omezíme.
Přihnojujeme hnojivem pro pokojové rostliny minimálně 2 krát do měsíce.
Během léta zaštipujeme vrcholky, aby eukalyptus se rozvětvoval. Je snadné si rostlinu namnožit: ustřižený výhonek dáme do vody a počkáme si na kořínky. Přezimování – jakmile se začne ochlazovat, přeneseme květináče z verandy, balkonu či zahrady domů. Umístíme ji v chladnější místnosti s teplotou od 6 do 10 °C.

Pěstujeme-li eukalyptus na zahrádce, pak by to měl být druh, který přežije (při správném zazimování) i nízké zimní teploty.

Obsahové látky a eukalyptový olej

Kromě významných prchavých olejů neboli silic, které mají výrazné antimikrobiální a protizánětlivé účinky, obsahuje eukalyptus i mnoho dalších účinných a zdraví prospěšných látek, využívá se proto především v oblasti přírodní medicíny a je oblíbenou bylinou pro domácí léčbu. Eukalyptový olej se dováží z Austrálie odedávna a pomáhá při onemocnění cest dýchacích, při léčbě kašle, rýmy, zánětů i bronchitidy a působí také analgeticky. Používá se zejména v aromaterapii, přidává se do vonných esencí, svící či aromalamp.