zdroj PublicDomainPictures

JAK ZLEPŠIT STRUKTURU PŮDY V ZAHRADĚ 2/II

In Poradna by walsla

Aby byla půda úrodná, je důležité, aby měla správnou půdní kyselost – tedy ono známé pH. Úrodnost půdy je také závislá na dostatečné pružnosti při vázání živin a také schopnosti půdy uvolňovat je podle potřeby pro jednotlivé pěstované rostliny.

Jak upravit půdní kyselost

Také půdní kyselost (pH) má na úrodnost vliv, a tu si můžeme podle potřeby upravit. Nadměrně kyselé půdy (s hodnotou pH od 3,5 až po 5,0) anebo půdy slabě kyselé (pH 5,6 až 6,5) už jsou pro většinu zahradních rostlin vhodné a prospěšné.
V kyselé půdě lépe rostou tzv. rostliny „kyselomilné“ (jsou to například brusinky, borůvky, rododendron, jalovec čínská, kosatec žlutý, vřesovec, jahody, kaštan jedlý, brambory).

V mírně alkalické (zásadité) půdě se daří „vápnomilným“ rostlinám, jako jsou česnek, cibule, fazole, křen, květák, kapusta, paprika, pórek, salát setý, hruška, mandle, ořech vlašský, jalovec chvojka, břečťan popínavý, hlaváček jarní, koniklec slovenský, plesnivec alpský, růže vrásčitá, šafrán žlutý).
Pozor, tyto rostliny není vhodné vysévat ani vysazovat do kyselých půd, kde neprospívají, doslova trpí, méně rostou, méně i plodí, a navíc mají sníženou odolnost (například révu, meruňky a broskve v kyselých půdách trpí mrtvicí). Pokud máme na zahrádce jen kyselou půdu, pak je třeba ji před novým výsevem a výsadbou upravit vápněním.

Co to je pH

Zkratka pH (z angličtiny „potential of hydrogen”, latinsky „pondus hydrogenia“) znamená potenciál vodíku nebo také vodíkový exponent. Je to číslo, kterým se vyjadřuje, jak reaguje vodný roztok: zda kysele či zásaditě. Například neutrální voda má pH rovno 7, u kyselin je pH menší a zásadité mají pH větší než sedm.

Půdní vzorky

Abychom zjistili, půdní kyselost nebo obsah živin, je třeba odebrat půdní vzorky. Nejvhodnějším termínem odběru je podzim, případně (pokud jsme to nestihli) na jaře – ale pozor vždy před hnojením.
Aktivní kyselost půdy se určuje z vodního půdního výluhu, kdy se suchá zemina promíchá s destilovanou vodou. Indikační papírek, který si koupíme v lékárně nebo v obchodech se zahradnickými potřebami, pak porovnáváme s přiloženým vzorkem barevné škály.

Úprava půdy

Úprava velmi lehkých a těžkých půd spočívá v přimíchání materiálu s opačnými vlastnostmi. Takže těžkou jílovitou půdu vylehčíme pískem, štěrkovou hmotou, perlit (hrubší zrnitý materiál) a naopak do velmi lehké půdy pískovité zase přidáme zeminu jílovitou.