zdroj Pixabay

ROMANTICKÁ AROMATICKÁ LEVANDULE

In Bylinky, Poradna by walsla

Kdo by nemiloval modrou aromatickou bylinu, která je ozdobou každého záhonu, každé zahrádky, balkonu či terasy. Pokud se rozhodneme pro její pěstování, zjistíme, že péče o levanduli není tak náročná. Stačí dodržet několik pravidel, aby se stala pýchou naší zahrady.

Divoká levandule

Je nepřehlédnutelná díky svým modrým kvítkům, a hlavně pro svou typickou vůni. Naše známá levandule lékařská byla skutečně původně divoká rostlina a ve Středomoří se pěstuje už po tisíciletí. Oblíbili si ji již staří Egypťané, Řekové i Římané, a to nejen pro její vzhled, ale hlavně pro léčivé vlastnosti. Ve středověku ji pěstovali v rozlehlých klášterních zahradách, odkud se pak její věhlas šířil dál. Tehdy dokonce věřili, že je levandule ochrání před morem; využívali ji na léčení popálenin i pohmožděnin,  jako deodorant či účinný repelent, nebo odpuzovač molů.

Dekorativní rostlina

Levandule je krásná dekorativní rostlina, která svou barvou a nezaměnitelnou vůní vytvoří příjemnou letní atmosféru, její keříčky vykvétají na našich zahrádkách už na začátku léta. Levandule lékařská (Levandula angustifolia) je trvalka keřovitého vzrůstu se stříbřitými úzkými lístky a modrým až modrofialovým, u některých druhů bílým nebo jemně růžovým květem. Jedná se o rostlinu dekorativní s nezaměnitelnou příjemnou vůní. Její botanický název je odvozen od latinského „lavare“, což znamená mýti se. Dorůstá do výšky zhruba 60 centimetrů.

Pěstování

Pěstování levandule není obtížné, zvládne ji opravdu každý. Je dobré znát, co tato vonička potřebuje, aby se stala chloubou naší zahrady.
Výsadba – i když levanduli můžeme vypěstovat i ze semen, většinou se rozhodneme pro jednodušší možnost a přineseme si ji předpěstovanou v květináči. Vysazujeme ji nejlépe na jaře, ale je to možné i na podzim.
Stanoviště – levandule vyžaduje slunnou teplou polohu, tam nejlépe rozkvétá a voní. Pěstovat ji můžeme na záhonu, ve volné půdě, ale také v nádobách. Stín jí nesvědčí.
Půda – roste nejlépe v propustné písčité a vápenité půdě. I když těžkou a přemokřenou půdu nemá ráda, v době horkých suchých dnů jí doopřejeme dostatečnou zálivku.
Střih – u levandule je velmi důležitý. Keříčky (mladé i starší rostliny) pravidelně střihem upravujeme. Nejvhodnějším termínem prvního stříhání je přelom března a dubna – mělo by být po zimě radikální. Podruhé je to v létě, když sbíráme květy a potřetí zastřihujeme v srpnu po odkvětu.
Je nutné odstřihnout květ i se stonkem. Může se dokonce stát, že levandule vykvete ještě jednou.
Rozmnožování – je možné semeny i řízkováním. Polodřevnaté odřezky (asi 10 cm) odebíráme ze silných zdravých výhonků (z těch, které ještě nekvetly) – rozmnožovat ji můžeme na jaře i na podzim.