autor AnRo0002

KUSTOVNICE A GOJI – JEJÍ PLODY

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna by walsla

Východní medicína nedá dopustit na plody rostlinu s trošku podivným názvem: kustovnice čínská. Jejím plodům se říká goji a je to prý jeden ze zázraků, jež nám příroda nabízí. Pro obyvatele Himaláje jsou zázračným prostředkem zajišťujícím nejen zdraví a dlouhý život, ale také vitalitu a krásu.

Kustovnice čínská i cizí

Kustovnice (Lydium) patří k lilkovitým, obsahuje asi 80 druhů a najdeme ji v mírných a subtropických oblastech, hlavně v Jižní Americe a na jihu Afriky. Je to opadavý nebo i stálezelený keř s drobnými listy (některé druhy mají listy sukulentní) a vcelku nenápadnými květy. Do Evropy se kustovnice dostala někdy v první polovině 18. století.
U nás se pěstuje kustovnice cizí jako okrasná rostlina.
Plody kustovnice čínské (Lydium chinense), nazývané godži či góji jsou dekorativní, a ve své domovině jsou ceněny jako populární léčivo a doplněk zdravé výživy. Dokáží zlepšit zdraví a tím i kvalitu života.

Zdravé plody kustovnice

Díky svému blahodárnému efektu si goji získaly velkou oblibu a také mnoho přezdívek. Staly se symbolem vitality, síly a krásy. Plody kustovnice používají sice hlavně většinou ženy, ale mužům nejenže samozřejmě chutnají, ale také jim pomáhají.

Považují za zázračný prostředek proti stárnutí

Vědci našli v bobulích goji o čtyři tisíce procent více antioxidantů (vlastně látek udržují lidské tělo mladé a zdravé) než třeba v pomerančích. Dále goji obsahuje velké množství vitamínu B (více než kterékoliv jiné ovoce). Kromě toho v něm najdeme i jedinečné množství 21 stopových prvků (např. zinek, železo, měď, vápník, germanium a selen) a je i bohatým zdrojem karotenoidů, což signalizuje jeho výrazné červené zabarvení.

Goji podporují imunitní systém a redukují množství antigenů, které souvisejí s alergickými onemocněními. Snižují krevní tlak, zlepšují tvorbu krve (stimulují tvorbu bílých a červených krvinek), mají příznivý vliv na zrak a funkci jater. Využívají se například při léčbě cukrovky, tuberkulózy, závratí, chronického kašle, napomáhají k zvýšení ostrosti zraku…

Růst a pěstování

Bobulím goji – tedy správněji kustovnici se výborně daří i v naší zeměpisné šířce. Tato robustní, víceletá plazivá a převislá rostlina může dorůst až do dvoumetrové výšky. I když je dekorativní, pěstuje se především kvůli plodům, které se konzumují jako ovoce; nejčastěji se používají jako tonikum v lidové medicíně. Kořeny slouží jako droga ke snižování teploty.

Rostliny se vysazují i jako meliorační porosty bránící erozi půdy. Je mrazuvzdorná až do mínus 25 stupňů Celsia. Je nenáročná, potřebuje pouze vhodnou půdu – vhodná je lehčí písčito jílovitá půda s vyšším pH. Stanoviště vyžaduje slunné nebo polostinné.

Využití

V létě dřevinu zdobí krásné nafialovělé květy – později od srpna do října plodí chutné korálově červené bobule. Mají svěží sladkou chuť, která se podobá směsi třešní a rybízu. Bobule goji jsou vhodné také pro přípravu aromatického čaje, ale jsou vynikajícím doplňkem nejen salátů, ale i polévek.
Po vysušení se hodí pro přípravu vynikajících zákusků nebo oblíbených fitness-müsli. Jako zelenina se využívají mladé zelené výhony. Ze semen se lisuje olej.