zdroj Pixabay

VÁNOČNÍ HVĚZDA – PĚSTOVÁNÍ

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Nádhera vánoční hvězdy v dekorativní obalové nádobě vynikne v každém interiéru jako hlavní solitér – je-li prostor větší, pak tu umístíme několik rostlin. Pěstujeme buď bohatě rozvětvené jedince, nebo menší rostlinky ve skupině.

Aby nám co nejdéle vydržela

Naše péče o vánoční hvězdu by měla začít ještě před tím, než si ji doneseme domů. V květinářství si vybereme krásný exemplář s pevnými zdravými listeny (zabarvenými do červené, bordó, růžové…), které chrání drobné květiny. A prohlédneme i substrát, není-li promočený.
Kromě správného výběru je základem úspěchu přenést rostlinu domů – je důležité ji dobře zabalit (nejlépe do novin) protože chlad a změny teploty by naší nové pokojové rostlině ublížily. Chceme-li udržet vánoční růži svěží co nejdéle, musíme si na výběru místa dát záležet. Obvykle je nutné vyhnout se blízkosti radiátorů, vhodné nejsou ani parapety u oken, která často otvíráme, místo u dveří či u různých ventilací. Průvan totiž poinsettie opravdu nesnáší – stejně jako zakouřené prostředí.

Co vánoční hvězda potřebuje

Umístění: Výběr místa je pro ni zvlášť důležitý. Nejlépe se jí bude dařit na světlém, nepříliš vytopeném místě. V chladu se rozvine nejkrásněji, ovšem ne ve velmi chladné místnosti. Pokud chceme krásu rostliny co nejdéle udržet, alespoň na noc ji můžeme přemísťovat do chladnějšího prostoru. Nejlepším místem bude parapet východně orientovaného okna, kde si užije sluneční paprsky. (Okno raději neotvíráme, nebo hvězdu napřed odložíme stranou. Rostlina by se neměla vůbec dotýkat nahřátého skla – listy by se spálily.)
Teplota: Vánoční hvězda vyžaduje teplotu od 15 do 22 stupňů Celsia a čím bude stabilnější, tím více se jí bude u nás líbit.
Vlhkost vzduchu: Vyhovuje jí vlhčí vzduch – je vhodné celou rostlinu postřikovat vlažnou vodou. Naopak sušší vzduch způsobuje opadávání listů, a dokonce i náchylnost k chorobám a škůdcům.
Zálivka: Pravidelný přísun vláhy je pro tuto rostlinu velmi důležitý. Voda musí být odstátá a nesmí být studená. Mezi jednotlivými zálivkami by měl substrát mírně proschnout, protože na přemokření vánoční hvězda citlivě reaguje.

Co s ní po odkvětu

Po odkvětu necháme rostlinu v chladu asi čtyři týdny odpočinout. Dále ji potom pěstujeme jako jakoukoli jinou běžnou pokojovou rostliny. A pokud ji alespoň jednou měsíčně poskytneme tekuté hnojivo, vánoční hvězda se rozroste a v průběhu roku znovu vykvete.
Pravidelně kontrolujeme zdravotní stav rostliny a případně odstraňujeme žloutnoucí a uvadlé listy. Ztrácí-li mnoho listů, může být příčinou suchý vzduch, nesprávné zavlažování, vyšší teplota nebo i průvan.