zdroj Rawpixel

ABYCHOM ZÍSKALI KVALITNÍ PŮDU… ŽIVINY

In Poradna by walsla

Nejen lidé a zvířata, ale také rostliny potřebují pro svůj vývoj látky s vyšším obsahem energie. Organismus ji přijímá z vnějšího prostředí. Těmto látkám se říká živiny – do půdy je dodávají všichni pěstitelé, tedy i zahrádkáři, aby zlepšili její kvalitu a následně zvýšili i úrodnost pěstovaných plodin. Pokud bychom půdu nehnojili, a dokonce ani nestřídali plodiny na záhonech, začala by se úroda rapidně snižovat.

Živiny v půdě

Celkový obsah živin v půdě je poměrně vysoký a u různých půd je různý. Zdravá a úrodná půda na zahrádce je většinou dobře provzdušněná, udržuje vláhu i výživné látky pro rostliny. Taková půda má dobrou strukturu, obsahuje živný humus a vyváženou zásobu živin – dobře zásobuje kořeny rostlin a stará se o jejich harmonickou výživu.

Co potřebují rostliny ke svému zdárnému růstu

V kompostu nalezneme nepřeberné množství živin pro rostliny a půdu. Ke svému růstu, kvetení i tvorbě plodů potřebují rostliny hlavně tyto důležité látky:

  • Dusík (Natrium) – hnací látka rostlinného růstu, díky němu jsou listy velké a tmavě zelené (naopak nedostatek se projevuje žloutnutím a zasycháním listů, zakrnělý vzrůst, předčasná zralost).
  • Fosfor (Phosphorus) – má zvláštní význam pro rostliny, zlepšuje kyprost půdy (spolu s vápníkem) je důležitý pro tvoru kořenů, květních pupenů, plodů i semen (jeho nedostatek nezdravě zabarvuje listy do špinavě zelené – ty pak hnědnou a usychají).
  • Draslík (Kalium) – zajišťuje odolnost rostliny proti mrazu, nemocem i škůdcům, podporuje koloběh života, zabezpečuje tvorbu květů a plodů (nedostatek způsobí zabarvení listů dohněda, posléze uschnou a opadají).
  • Vápník (Calcium) zlepšuje vlastnosti půdy, zlepšuje kyprost půdy, váže škodlivé kyseliny – podporuje růst kořenů a klíčivost (nedostatek má za následek kroucení vrcholových výhonů, jejich odumírání, a také nižší odolnost rostlin proti nemocem a škůdcům).
  • Hořčík (Magnesium) má zásadní podíl na tvorbě listové zeleně (nedostatek znamená slabý vývoj listů i plodů, kroucení listů a skvrny na nich i jejich předčasné opadávání).
  • Síra (Sulfur) podporuje tvorbu vitamínů, bílkovin, má také vliv na „dýchání“ rostlin a dělení buněk (nedostatek se projeví ztrátou barviva v listech, rozvětvováním kořenů)

 

Vedlejší živiny a stopové prvky

Ve velmi malém množství přijímají rostliny také vedlejší živiny a stopové prvky, ale pro zdravou výživu rostlin musejí být stále k dispozici. Je to například křemík (Silicium ), sodík (Natrium), železo (Ferrum), mangan (Manganum), bor (Borum), měď (Cuprum), zinek (Zincum) a molybden (Molybdaenum).
Základní hnojení zajistíme hnojem, kompostem a organickými hnojivy. Pro doplňková hnojení se hlavně do lehkých půd využívají plná hnojiva s potřebným obsahem stopových prvků.