autor AkkiDa

SRPEN – KVĚTINA MĚSÍCE

In Okrasná zahrada by walsla

Květina měsíce srpna … její volba bývá velmi těžká, neboť srpen nabízí velké množství nádherných veselých barev, zajímavé olistění i vzrůst…  V srpnu kvetou například růže, řebříček i řepík, ale také pelyněk, trávnička, čechrava, nebo třeba třapatka či orlíček, slézová růže i hledík, floxy nebo tařice.

Květina měsíce srpna

Za rostlinu měsíce, který je označován jako pozdní léto, se považuje například jedna z nejkrásnějších květin našich venkovských zahrádek zajímavá jiřina, ale srpnovou květinou byl zvolen i obdivuhodný mečík a uvádí se také červeně svítící vlčí mák.

Čestný mečík

Mečík či gladiola (Gladiolus) dostal své jméno z latinského „gladius“ to znamená „meč“, protože ho svým vzhledem skutečně připomíná. Ve starověkém Římě byli vítězní gladiátoři zasypávání rozkvetlými mečíky – mečík totiž představuje nejen sílu, ale i velkorysost, čestnost a poctivost.
Gladiola je oblíbenou pozdně – letní květinou, jež se pěstuje v mnoha barevných verzích. Jedná se o vytrvalou hlíznatou bylinu se vzpřímenými nevětvenými stonky a přisedlými mečovitými listy, které jsou rýhované. Květy jsou poměrně velké, nápadné a souměrné – celé okvětí je dole srostlé v trubku. Neobyčejný květ gladioly je rozpoznatelný právě špičatými výběžky a pozoruhodnými květnatými stonky.

Zářivý mák

Květinou měsíce srpna se také uvádí vlčí mák (Papaver rhoeas), který ve své klasické červené barvě vyjadřuje potěšení. Vlčí mák existuje i v barvě žluté, ten představuje hojnost a úspěch; s bílým květem prezentuje mák útěchu. Tato všeobecně známá zářivá květina má mnoho lidových názvů např. maková panenka, pleskánek, divoký mák, máček, ohníček, kohoutek
Maková panenka je jednoletá rostlina s jednoduchou slabě větvenou štětinatou lodyhou. Před rozvitím jsou její květy sehnuté  a ukryté pod štětinatými kališními lístky – po odkvětu opadávají. Plodem je charakteristická makovice asi 1 až 2 cm velká; jen v jediné z nich dozrává až 20 tisíc semen.
Vlčí mák je symbolem plodnosti, hojnosti i sebeobětování, vzpomínek, krve, spánku a také nového života. V roce 2017 byl vyhlášen německou Rostlinou roku.

Uctívaná jiřinka

Jiřina (Dahlia) – říká se jí také jiřinka a pochází z tropických oblastí Ameriky. Zahrnuje téměř 40 druhů a existuje také velké množství rozmanitých zahradních kultivarů v různých tvarech i barvách.
Jsou to vysoké i drobné rostliny s dutým stonkem, vstřícnými listy a nádhernými barevnými květy. Jiřiny mají široké uplatnění jako okrasné rostliny, pěstují se na záhonech ve skupinách i jednotlivě, k řezu i jako solitéry. Zajímavostí je, že byly odpradávna uctívané jako afrodisiakum; jsou symbolem vděčnosti.