Po sladkých červených jahodách přichází na řadu další oblíbené drobné ovoce: rybíz. A ten právě nyní dozrává. Jeho využití je vskutku rozmanité nejen díky vynikající chuti, ale také pro obsah vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek.
Nenáročný rybíz
Rybíz (Ribes) je listnatý keř (z rodu meruzalka) nabízející nám červené, černé anebo bílé až světle nažloutlé bobule (v posledních letech získává oblibu i velmi sladká růžová odrůda) s mírně nakyslou chutí. Kvete od dubna do května a plody pak vyrůstají na větvičkách v malých převislých hroznech.
Původní červený rybíz pochází ze severní a západní Evropy, pak se ale naštěstí rozšířil i do našich krajů (zplanělý se vyskytuje téměř na celém našem území). Původně byl využíván jako léčivá rostlina, jako ovoce se začal pěstovat až od 15. století a už koncem 18. století se začaly objevovat odrůdy vzniklé křížením.
Rybíz je skutečně nenáročný – daří se mu na slunci i v polostínu. Zvolit můžeme mezi keřem, který bude plodit celá desetiletí, nebo můžeme volit formu malého stromku.
Vitamíny a minerály
Bez ohledu na barvu plodů všechny odrůdy obsahují velké množství vitamínů (např. C, B), ale jsou také bohatým zdrojem minerálních látek (draslík, mangan, vápník, železo…).
Látky obsažené v rybízu příznivě ovlivňují zrak a využívají se při šerosleposti.
Černý rybíz pomáhá s léčbou aterosklerózy, zlepšuje náš cévní systém (křehkost a lámavost cév).
Kombinace černého a červeného rybízu posiluje imunitu a je výborným léčivem při chřipkových onemocněních.
Jak zpracovat rybíz
V létě při sklizni využíváme toto drobné nakyslé ovoce především čerstvé, samotné v ovocných salátech či pohárech. Šťáva bez zavařování či konzervace vydrží v lednici i déle než měsíc.
V kuchyni se připravují různé rybízové koláče, tvarohové knedlíky i ovocné dřeně.
Každý zahrádkář má své zaručené recepty na rybízové šťávy, sirupy, rosoly či marmelády i kompot. Ten připomíná brusinky, proto se využívá jako doplněk svíčkové omáčky a velmi jemnou a pikantní chuť vytvoří kompotová kombinace rybízu s třešněmi.
- STROMKOVÝ RYBÍZ
- RYBÍZ BÍLÝ
- ČERNÝ RYBÍZ
Využíváme účinné látky po celý rok
Největší prospěch přinášejí čerstvé plody, čerstvá i konzervovaná šťáva z plodů, a dokonce i nálev z listů.
Černý rybíz je chutný čerstvý a také se skvěle hodí na přípravu čaje. Popíjet jej můžeme po celý rok, jednoduše jej připravíme z plodů sušených nebo zmrazených.
Plody rybízu můžeme tedy jednoduše zamrazovat a v zimních měsících využívat stejně jako ty čerstvé. Všechny prospěšné látky zůstávají uvnitř zachovány, a právě v zimě se budou hodit.