HRÁCH DÁ ÚRODU NĚKOLIKRÁT ZA SEZONU

In Zelenina by walsla

Už začátkem léta můžeme sklízet luštěninu, která je neuvěřitelný zdrojem rostlinných bílkovin, a to hrách.

Tato luštěnina plodí velmi rychle, a tak můžeme během sezony zasívat několikrát, například s odstupem dva až tři týdny po celé léto. První hrách zaséváme už v dubnu.

Hrách setý vyžaduje slunné místo, nikoli ale přímé slunce. Nejlépe mu vyhovuje propustná půda s dostatkem živin. Semena dáváme asi 2 centimetry od sebe do řádků vzdálených 25 centimetrů. Když má rostlinka dva až tři pravé lístky, přichytíme je k pevné opěře – ta mimo jiné brání zároveň šíření chorob a škůdců.

Mladé lusky jsou křehké a šťavnaté, dorostlá vyloupaná semena jíme čerstvá nebo tepelně upravená, můžeme je i sušit, nakládat nebo mrazit. Dnes si většina zahrádkářů pěstuje jen množství hrachu určené pro přímou spotřebu.

Tyto zázračné zelené kuličky dodají tělu energii, jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, mimo proteinů v něm najdeme mnoho dalších prospěšných látek – vitamín C, karoteny, vitaminy skupiny B, hořčík, draslík a měď.

Jednoduchý recept, který asi každý nezná

Co potřebujeme: zhruba půl kilogramu vyloupaného hrášku, 3 až 4 mladé mrkve, 1 kedlubna, olej, cukr, mouka

Jak na to: Očištěnou zeleninku nakrájíme na kostičky. Do hrnce dáme olej, pak přidáme mrkev a kedlubnu a chvíli podusíme v malém množství vody – vždy tak, aby byla zelenina zalita. Po 8 až 10 minutách přidáme hrášek a opět chvíli dusíme. V závěru přidáme sůl, cukr, kdo chce, může i bílý pepř, úplně nakonec dáme mouku rozmíchanou v troše vody a je hotovo.

Podáváme nejlépe s novými brambory a párkem nebo karbanátkem.