Málokdo si umí představit vánoční cukroví bez ořechů a ořechových náplní. Ořechy milujeme i v buchtách a na vánočce. Ideální jsou především ty vlašské pro svou výraznou chuť. Vlašské ořechy dozrávají podle odrůdy v průběhu září a října. Aby ale chutnaly dobře a vydržely nám co nejdéle, je třeba je sbírat ve správný čas a také je dobře uskladnit. Víte, jak na to?
Kdy sbírat vlašské ořechy
Ořešák královský, nebo také vlašský, dorůstá až 45 m. Je to jeden z našich největších a nejmohutnějších stromů. Jeho plody – vlašské ořechy nyní dozrávají a padají ze stromu dolů. Spoustu zahrádkářů řeší, zda počkat, až plody samy spadají, nebo zda je lepší jim v tom pomoc. Většina odborníků se shodne, že je vždy lepší počkat, až ořechy spadají samy. Jen tak máte jistotu, že jsou opravdu zralé a nesklidili jste je předčasně. Pokud byste na ně příliš spěchali, ořechy by vám to daly později najevo. Neměly by tak výraznou a dobrou chuť, a také by nevydržely příliš dlouho.
U předčasně sklizených ořechů se slupka dostatečně nezatáhne a vznikají v ní prasklinky, které způsobují předčasné zkažení plodu. Jestli máte možnost je postupně sbírat, tedy pokud máte zahradu u domu, nebo se na ni dostanete alespoň jednou za dva dny, nespěchejte a počkejte, až ořechy samy spadají. Je potřeba je sbírat pravidelně. Spadané plody by neměly v trávě ležet déle, než dva dny. Pak by začaly hnít a můžete je rovnou vyhodit.
Kdy ořechy setřást?
Víte-li, že bude dlouhodobě nepříznivá předpověď počasí a bude stále pršet, je lepší ořechy setřást. Hlavně když nemáte možnost je pravidelně sbírat. Stejně tak pokud se na svou zahradu dostanete třeba jen jednou za týden, je škoda, aby ořechy na zemi zahnívaly. Rovnou jim pomozte a setřeste je. U setřásání ořechů však mějte na paměti, že se tím mohou poškodit větve stromu. A také, že většina ořechů ještě nemusí být dostatečně zralá. Setřásání ořechů ze stromu se doporučuje ve chvíli, kdy je již více než ¼ spadaná.
Náš tip: Pod strom rozprostřete plachtu, na kterou ořechy spadají. Nebudete je muset v trávě hledat a budou se vám lépe sbírat i přenášet. Pokud je budete sbírat pravidelně, nebudou mít tendenci tak rychle zahnívat, jako v trávě, nebo na vlhké hlíně.
Jak poznáte zralý ořech
Zralý vlašský ořech má stále na sobě oplodí, tedy zelený obal, který ale místy začíná tmavnout. U zralých ořechů oplodí puká a někdy z něj plod rovnou vypadne, takže ho nemusíte dodatečně sloupnout. Pokud oplodí samo neodpadne, je nutné ho oloupat ručně. Pozor, je to velmi nečistá práce. Ořechové slupky silně barví a tak počítejte s velmi zašpiněnými, hnědými prsty i dlaněmi. Barva jde navíc velmi obtížně odstranit.
Náš tip: Vysypte ořechy na tvrdý povrch a poválejte je, ručně, zlehka nohama, nebo hráběmi. Většina slupek opadá a vy vysbíráte jen vyloupané plody.
Sušení ořechů
Ve chvíli, kdy vlašské ořechy zbavíte oplodí, je potřeba nechat je dostatečně vyschnout. Kdybyste tak neučinili, budou vám plesnivět a hnít, což je velká škoda. Ořechy je ideální sušit na sítech, v děrovaných bednách na ovoce, nebo na plachtě, rozprostřené pouze v jedné vrstvě. Mělo by se tak dít v suché místnosti, o teplotě 25 – 30°C. Ořechy schnou přibližně 3 – 5 týdnů.
Skladování vlašských ořechů
Pokud jsou vlašské ořechy již dostatečně vysušené, můžete je uskladnit. Pokud máte bedny na ovoce, sesypte je dohromady a uchovávejte opět v suché, ale chladnější místnosti. Skladovat se dají ale i v látkových/jutových pytlích, nebo třeba v proutěných koších.