Tuřín sice vypadá jako řepa, ale chutí připomíná brambory. Přestože je tato kořenová zelenina velmi chutná, výživná a zdravá, a právě nyní v zimním období by mohla nahradit lecjakou jinou, stále ji moc nevyužíváme. Možná je to tím, že nevíme, jak na to. Podobně je na tom i vodnice.
Co si vybrat – tuřín nebo vodnici
Ať si vybereme jednu nebo druhou z těchto kořenových zelenin, nikdy neprohloupíme. Tuřín má větší bulvy a často pěstované odrůdy ´Dalibor´ či ´Helenor´ chutnají výtečně. Vodnice má bulvy více pod zemí, jsou kulatější a taktéž velmi chutné. Zatímco vodnici konzumujeme většinou v čerstvém stavu (podobně jako kedlubny), tuřín nám bude chutnat jen pokud jsou jeho bulvy mladé – ty větší raději tepelně upravíme.
Vodnici můžeme upravovat jako pomazánku, vařit se smetanou, podávat jako přílohu k masu, nakládat, nechat kvasit (jako třeba zelí).
Tuřín většinou upravujeme kvašením nebo nakládáme naslano či sladko kyselo (také jako zelí), ale můžeme ho péct, grilovat i gratinovat.
Krkonošská dumlíkačka
Je to tradiční krkonošská polévka ze žlutomasé odrůdy tuřínu (neboli dumlíku).
Co budeme potřebovat
Tuřín, brambory, cibule, mrkev, uzenina (uzené maso nebo dobrá oblíbená klobása), jíška (máslo, mouka), sůl, pepř, nové koření.
Jak na to
Do hrnce dáme vodu, pepř a nové koření, jakmile se začne vařit, přidáme všechnu zeleninu nakrájenou na kostičky (případně ji můžeme nastrouhat na hrubém struhadle). Pak můžeme přidat i kousek pokrájené uzeniny a vše uvaříme doměkka. Podle chuti osolíme, opepříme. Horalé ji většinou zahustí máslovou jíškou.
Plněná vodnice s masovou nádivkou
Co budeme potřebovat
Připravíme si vodnici (asi 1000 g) sůl, zeleninový vývar, 400 g haše hovězího masa, sůl, hladkou mouku, olej.
Jak na to
V zeleninovém vývaru si doměkka uvaříme vodnici. Poté ji oloupeme a nakrájíme na plátky široké asi 1 centimetr. Polovinu plátků potřeme haší, přikryjeme druhými plátky, lehce přitiskneme, jemně osolíme a dobře z obou stran obalíme v hladké mouce. Pak plněnou vodnici osmažíme v rozpáleném oleji. Podáváme ji se zeleninovým salátem a opečeným bramborem.