KDE HLEDAT VITAMÍN C

In Ovoce by Tomáš Walter

Podle odborných encyklopedií mezi rostliny s největší výživovou hodnotou patří rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides).
Trnitý keř, který dorůstá do výšky dva až šest metrů, se pěstuje hlavně v Mongolsku, pro skvělé účinky jeho šťavnatých oranžových plodů si však získává stále větší oblibu i u nás. Původně pochází z Ruska, na Sibiři jej lidé používali v medicíně. Jako okrasný keř je hojně rozšířený zejména v jihoevropských sadech. Mezi užívané části patří především oranžové plody o velikosti 0,5 až 1,5 cm, které jsou šťavnaté, mají kyselou chuť a příjemnou vůni, semena se zase používají například jako projímadlo.
Výzkumy z posledních let ukázaly, že rakytník je výborný antioxidant, jeho plody jsou bohaté rovněž na vitaminy a další životně důležité živiny. Už staří Řekové zjistili, že jejich koně získali na hmotnosti i síle a jejich srst se nádherně leskne. Šlo o koně, kteří se pásli v oblastech, kde rostl právě rakytník, také proto pojmenovali rakytník Hippophae rhamnoides – třpytící se kůň. Existuje však i další pověst, že se listy rakytníku staly hlavní potravou létajícího koně Pegase. Plody tohoto keře využívali už v tibetské a mongolské medicíně k léčbě kašle, zlepšení krevního oběhu a na funkci trávicího systému. Na Dálném východě ho používali jako lék na poškozenou pokožku, záněty či žaludeční potíže. Oranžové plody jsou známé i jako sibiřský ananas. Neobvykle vysoký obsah vitaminu A dělá z rakytníku lék na všechny nemoci z jeho nedostatku, tedy kožní problémy, choroby sliznic, oční onemocnění, zejména poruchy vidění v noci.
Kromě vitaminu C obsahuje rakytník množství vitaminu E, K, provitamin D, 40 karotenoidů (včetně betakaroténu), aminokyseliny, minerální soli, jedinečnou kombinaci polynenasycených a mononenasycených mastných kyselin, třísloviny, vitaminy ze skupiny B-komplexu. Rakytník má v sobě i zřídka se v přírodě objevující omega-7 mastnou kyselinu, která má vysoký antioxidační účinky – kyselinu palmitolejovou. V rakytníkovém oleji tvoří více než jednu třetinu.
Nejcennějším produktem z rakytníku je tmavě oranžový olej, který se získává z plodů. Jeho předností je, že se užívá vnitřně i vně. Nejlepší je 100procentní lisovaný za studena, zachovávají se v něm všechny důležité biologicky aktivní látky. Plody rakytníku jsou součástí diety kosmonautů a olej zapracovaný do krému je chrání před solárním zářením. Ve Finsku rakytník vyhlásili rostlinou roku 2005.