HRUŠKY JSOU POKLAD, KTERÝ ZLEPŠÍ NÁLADU I VYČISTÍ STŘEVA

In Ovoce, Recepty by Tomáš Walter

Hrušky se dostaly do Evropy pravděpodobně přes Řecko, skutečného vrcholu dosáhly hrušky ve středověku ve Francii v době panování Ludvíka XIII. a XIV., kdy bylo známých až neuvěřitelných 900 odrůd. Není hruška jako hruška. Každý druh chutná jinak, a to podle toho, zda jde o hrušku letní, podzimní či zimní. Ty posledně jmenované jsou nejodolnější a nejdéle vydrží.
Vitamin C byste v hrušce hledali marně, naopak je plná vitaminu B, kromě toho je hruška bohatá na vápník a fosfor a je dost močopudná, obsahuje vlákninu, kyselinu listovou a flavonoidy. Toto ovoce je vhodné při léčbě močových kamenů i při potížích s vysokým krevním tlakem, nezanedbatelnou roli hrají hrušky při depresích. Říká se o nich, že ji umí vyléčit, respektive potlačit. Díky vysokému obsahu draslíku a naopak nízkému obsahu sodíku působí příznivě proti nemocem oběhového systému a ledvin. Jsou vhodné při odtučňovacích kúrách – díky nízkému obsahu bílkovin, tuků a sacharidů.
Kdysi se hrušky konzumovali pouze vařené nebo pečené, lidé nevěřili, že syrové mají léčivé účinky. Pokud tedy hrušku uvaříte či upečete, určitě pomůže při kašli, pokud ji ale usušíte, zbavíte se průjmu.
Něco pro labužníky:
Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na měsíčky, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme cukr, hřebíčky, kůru z pomeranče a vaříme do změknutí. Pak kůru z pomeranče vybereme. Tento nápoj chutná výborně teplý i studený.