Řez angreštu

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna by walsla

Řez angreštu ve tvaru stromečku  lze udělat po sklizni až do podzimu nebo v předjaří. Pokud se rozhodneme pro druhou možnost, vhodným termínem je únor.

V prvním roce po vysazení vybereme a necháme 4 až 5 nejsilnějších výhonků jako základ budoucí korunky a zkrátíme je na 2 a 3 pupeny. Ve druhém roce zkrátíme výhonky o čtvrtinu až třetinu, a to převážně na vnitřní – shora postavený pupen. Ve třetím a dalších letech odstraňujeme před příchodem jara výhonky, které by mohly způsobit „zahuštění“ stromku, ty co zbyly, zkrátíme na 5 až 10 pupenů. Nejpozději po čtyřech letech řezem omladíme – angrešty totiž dávají nejsladší úrodu na mladém dřevu, proto ho každý rok obnovujeme seříznutím starších výhonků.

Většinu ovocných druhů seřezáváme na vnější pupen.