EUSTOMA – NEZNÁMÁ KRÁSKA MEZI KVĚTY

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Jícnovka či eustoma, (Lisianthus) – to všechno jsou názvy pro květinu, která pochází z Arizony a Mexika, a jak už původ těchto zemí napovídá, jde o rostlinu pouštní .

Rostliny vyšlechtili do podoby květin k řezu Japonci a později Holanďané. Do Evropy se lisianthus dostal v roce 1835, do povědomí lidí pak až hlavně po výstavě v Utrechtu. Právě tam ho totiž představili jako květinu, která může mít dokonce neuvěřitelných 150 květů současně na jedné rostlině a každý květ přitom kvete zhruba tři týdny.

Kdysi byl známý pouze v barvě tmavě modré, v současné době se paleta barev květů rozšířila a známe je jako bílé a růžové, díky šlechtitelům se můžeme setkat i s barvou květů zelenou či vínově červenou, oblíbené jsou i dvoubarevné květy. Právě barevné spektrum umožňuje aranžovat eustemu jednotlivě nebo ve více barvách, kombinovat je lze s alstromériemi či liliemi, dobře je doplní i zelený listnatec ostnitý (Ruscus).

Lisianthus se rozděluje podle typu květů na jednoduché a poloplnokvěté a podle velikosti květů na rostlinky s velkými a malými květy.

Vyžaduje při pěstování propustné půdy s pH mezi 6,0 a 7,0. Příliš nízké pH způsobuje žloutnutí a slabý vývoj kořenového systému. Lisianthus nemá vysoké nároky na výživu, při hnojení používáme hnojiva na bázi dusíku a vápníku. Zejména po výsadbě mladých semenáčků na stanoviště by měla být zabezpečena dostatečná zálivka.
Pro tuto kytku je nezbytný dostatek světla, a to i v zimě při přezimování. Teploty při pěstování by se měly pohybovat okolo 18°C v noci a 21°C během dne.

Eustoma se pěstuje v nejrůznějších kultivarech, používá se do řezaných kytic, objevuje se i ve svatebních kyticích.