KROTON

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Podivec pestrý nebo kroton (Codiaeum variegatum) pochází z Malajsie, jihovýchodní Asie.

Pokud si nepotrpíte na rozkvetlé pokojové rostliny, ale chcete do svého bytu vnést barvy, pořiďte si podivec pestrý. Nad klasickou zelenou převládají odstíny žluté, červené až purpurové. A dokonce čím je starší, tím jsou barvy intenzivnější.

Podivec je náročný na vlhkost vzduchu, protože pochází z deštných pralesů. Kromě pravidelné zálivky mu dopřejeme rosení, ovšem nenecháme je stát v podmisce s vodou, květináč raději postavíme na mokré kamínky nebo keramzit. Kroton si můžeme i jednoduše rozmnožovatvrcholový odřezek necháme zakořenit v nádobě s vodou a pak ho vysadíme do květináče.

Přihnojujeme hnojivem s obsahem draslíku – tím zajistíme výraznější barevnost listů. V době vegetace hnojíme každých 14 dní standardním tekutým hnojivem, v zimě 1x za měsíc. Kroton vyžaduje běžnou pokojovou teplotu, v zimě minimum 15˚C. Výkyvy teplot způsobují opadávání listů.

Rostlina vyžaduje jasné rozptýlené světlo bez přímého slunce v létě. Mléčná šťáva vytékající z krotonu po přelomení stonku je jedovatá. Na pokožce způsobuje vyrážky, po požití nevolnost.