JEŘÁB? ANO JEŘÁB  

In Poradna by walsla

Jeřáb ptačí či obecný (Sorbus aucuparia) dorůstá do výšky až 5 metrů a pochází z Evropy, ale jeho příbuzné druhy rostou i v Asii a Severní Americe.
U nás se pěstuje jeřáb obecný, odrůda ’Moravský sladkoplodý’ (Sorbus aucuparia varieta edulis). Jeho bíle kvetoucí chocholíky jsou široké až 12 cm. Oranžové až červené plody jsou nejen pikantním kořením k dochucováním omáček, zvěřiny, ale používá se také k přípravě kompotů, sirupů i vína.
Jeřabiny obsahují různé organické kyseliny (např. jablečnou, vinnou, citronovou…), dále například cukry, sorbit, vitamin C, třísloviny, pektiny, hořčiny atd. Působí mírně projímavě a močopudně, zvyšují vylučování žluče, regulují činnost střev, dále se používají jako antirevmatikum, k vyplavování močového písku i menších kamínků, či při zánětech horních dýchacích cest.
Plody se sbírají koncem srpna a v září – sušíme ve stínu, poté rychle dosušíme na slunci. Můžeme si z nich připravit odvar, macerát nebo sirup. Květy (květen), které navíc obsahují sloučeninu podobnou ženským hormonům, používáme ke koupelím při některých ekzémech, nebo právě při nedostatku ženských hormonů.

Ještě důležité upozornění: Čerstvé plané jeřabiny by mohly způsobit nevolnost, či bolesti hlavy (může za to zřejmě kyselina parasorbinová) – sušením a vařením však tako „toxicita“ zcela zmizí.