V receptu na vínové cukroví jste psali o posypce ČERNUCHA. Nikdy jsem se s tím nesetkala, mohli byste mi k tomu něco napsat? Děkuju Jiřina N.
Černucha setá (Nigella sativa) lidově nazývaná černý kmín, léčivý kmín i planý kmín pochází z Asie a Středomoří, je to hezká letnička, jejíž semena s příjemnou, lehce pálivou chutí se používají jako koření hlavně v Indii, Turecku, na Balkáně.
Černuchu si můžete jednoduše pěstovat sami. Stačí zakoupit si semínka a vyséváme přímo na záhon do řádků – bylinka není nijak náročná, vadí jí jen přemokřená půda a nevyhovuje jí ani deštivé počasí. Zkuste postupný výsev, abyste tak získali kvetoucí rostliny i semínka po celou sezonu. Vysévat začneme už v březnu, další pak během dubna, až do poloviny května. Vzešlé rostlinky protrháme, aby se rozvětvily a hezky kvetly. Po odkvětu se vytvoří nafouklé dekorativní tobolky (hodí se do suchých vazeb) plné černých semínek.
Semínka obsahují olej, silice, glykosidy…v nálevu podporují trávení, pomáhají při střevních potížích, při nadýmání a menstruaci. Čaje se používají také na kašel, rýmu, astma, záněty průdušek i při dýchacích potížích a alergiích.