šípek

Podzim a plody šípkové růže. Zdroj: Pixabay

NEJLEPŠÍ ČAS PRO SBĚR ŠÍPKŮ NASTÁVÁ. NASUŠTE SI NA ČAJ (NEJEN) PROTI NACHLAZENÍ

In Bylinky by Tom Sekera

Také se rádi procházíte podzimní přírodou, kdy listí šustí pod nohama a stromy hrají všemi barvami? Tak to jste určitě narazili i na šípky. Plody šípkové růže, které sbíraly již naše babičky a velké oblibě se těšily i v přírodním léčitelství. A není divu. Šípky obsahují plno vitamínů, minerálů a jiných, tělu prospěšných látek. Působí jako prevence proti nachlazení, zánětům i křečovým žilám.

Kdy a kde sbírat šípky

Šípkové keře rostou často nejen u polních a lesních cest, ale i u silnic. Ať už chodíte na procházky kamkoli, šípky sbírejte jen na místech, kde nejezdí příliš velké množství aut. Jejich zplodiny šípky znečistí a čaj z nich by vašemu zdraví příliš neprospěl. Pár aut za měsíc na polní cestě tolik nevadí.

Tyto zářivě červené plody sbírejte vždy za suchých, nejlépe slunečných dnů. Obsah vitamínu C je v nich pak nejvyšší. Pokud chcete ještě zvýšit účinky šípků, odborníci v posledních letech radí sbírat je až po prvních mrazech.

Nikdy šípky nesbírejte mokré. Špatně se pak suší a mají tendenci hnít a plesnivět. Nikdy nečekejte, až budete mít šípků k nasušení více. Sušte je průběžně tak, jak si je nosíte domů. Ideální je sbírat je do košíku a plátěného či papírového pytlíku.

Vždy sbírejte jen tvrdé červené, popř. oranžové plody. Přezrálé šípky se na čaj příliš nehodí. Pokud nestihnete šípky nasbírat včas a přemrznou, nezoufejte. Na čaj už sice moc vhodné nebudou, můžete je však použít do marmelád či pomazánek.

Jak šípky sušit?

Naše babičky sušily šípky na sítech či plechu, rozmístěných všude po světnici, kde bylo teplo od kamen, ale zároveň tam proudil vzduch. Dnes máme možností k sušení více.

Pokud máte sušičku ovoce, můžete v ní šípky sušit při teplotě 60°C. Minimální teplota by měla být 40°C. Sušit můžete i na plechu vyloženém pečícím papírem v horkovzdušné troubě, nebo na topení. K sušení šípků, ale i bylinek či hub, se dnes prodávají různá závěsná síta, která mají hned několik pater a stačí je pověsit do teplé a vzdušné místnosti.

Pamatujte, že nasušené šípky by se měly skladovat ve skleněné uzavíratelné nádobě maximálně rok. Pak ztratí své vlastnosti.

Šípek jako přírodní lék a zdroj vitamínů

Zajímá vás, proč byly šípky od pradávna tak oblíbené v lidovém a přírodním léčitelství? Především je to pro jejich vysoký obsah vitamínu C, ale také vitamínů A, K, B1 a B2. Kromě toho obsahují třísloviny, vápník a rutin.

Šípkový čaj je nejznámějším lékem při nachlazení a působí také jako skvělá prevence při posílení imunity. Pomáhá proti paradontóze a onemocnění dásní, působí v těle proti infekcím, zpevňuje cévy, pomáhá při bolestech žil, celkově zklidňuje naši mysl, zvyšuje soustředění a dokonce zlepšuje potenci. Šípkový čaj působí močopudně, čímž brání vzniku kamenů ve vylučovací soustavě.

Už máte vyhlídnuté místo, kde si letos nasbíráte šípky na svůj šípkový čaj?