balkóny

Balkony osázené zelení, Zdroj: Pixabay

JEHLIČNANY V NÁDOBÁCH

In Okrasná zahrada by Tom Sekera

S létem končí teplé počasí, které přeje barevným květům. Ale to neznamená, že okna, balkony a terasy musí zůstat smutné a prázdné. Hodně často řešíme podzimní a zimní výzdobu pomocí jehličnanů a stálezelených keříků. Jenže lze vůbec dosáhnout toho, aby v našich klimatických podmínkách jehličnany v nádobách přežily zimu?

Zapomeňte na to, že si v lese vyrýpnete malý stromek a zasadíte ho do truhlíku po pelargoniích, kde vám bude dělat parádu několik let. Pěstovat jehličnany v nádobách určitě lze, ale pouze při zachování určitých zásad. Tou nejdůležitější je pravidelná péče. Na rozdíl od volně rostoucích dřevin má stromek v květináči či v truhlíku omezený prostor pro přijímání živin a vody. Snadno vyschne, spálí se na horkém slunci, vymrzne nebo následkem přemokření kořenů uhyne.

Hlavní je dostatek prostoru

Obyčejný mělký truhlík nebo malý květináč nedokáže rostliny ochránit. Zelené jehlice totiž neustále vypařují vodu, samozřejmě i v průběhu zimy. Na druhou stranu však špatně chráněný kořenový systém nemůže vodu přijímat, protože půda okamžitě promrzne. Proto pokud počítáte s tím, že rostliny přežijí víc než jednu sezonu, už při výsadbě myslete na to, že kořenový systém potřebuje prostor. V našich klimatických podmínkách je ideální, aby byl květináč nebo truhlík minimálně 60 cm široký a 50 cm hluboký. Vnitřní stěny můžete navíc zateplit polystyrenovými deskami, které rostliny ochrání proti promrznutí.

Co zasadit

Rostliny nakupujte v zahradnictvích, kde vám navíc poskytnou odborné rady. Vybírejte podle tvaru, výšky a šířky, barvy listů nebo jehličí. Samozřejmě také s ohledem na stanoviště. Jestliže mají váš dům zdobit několik let, měly by být atraktivní a trvanlivé.

Ideální jsou zakrslé, pomalu rostoucí druhy a kultivary.

Na trhu je velké množství dekorativních jehličnanů, ale pokud jste začátečníci, sáhněte po těch nejméně náročných, jako jsou jalovce, cypřiše a túje. Jedle, tisy a túje dobře snášejí stín, slunce milují cedry a jalovce. Zakrslé smrčky prosperují i v prašném městském prostředí a zachovávají si bez větších zásahů svůj pravidelný tvar.

V průběhu roku můžete jehličnany doplnit sezonními rostlinami: letničkami, cibulovinami, okrasnými trávami apod., na podzim se nejlépe kombinují s chryzanténami nebo vřesovci. Doplňkové rostliny nechte v květináčích a zapusťe je až po okraj do zeminy, tak se snadno vymění, aniž by se poškodil kořenové bal jehličnanů.

Bez vody to nejde

Dřeviny sázejte do dobře propusté půdy odlehčené pískem a kamínky. Na dně nádoby vytvořte z kamínků drenážní vrstvu, která zabrání uhnívání. Během vegetace jsou vhodná speciální hnojiva pro jehličnany a okrasné dřeviny. Ke konci vegetačního období sáhněte spíše po hnojivu s vyšším obsahem draslíku a fosforu – k podpoře vyzrávání pletiv. Nezapomeňte, že zalévat se musí i v zimě během vegetačního klidu. Ovšem v menším množství a jen když teplota vystoupí nad nulu.