Káva – většinou si uděláme hezkou chvilku, kdy si konečně sedneme, sami či s přáteli. Užijeme klid a pochutnáme si na kávě… Co udělat se zbytkem mleté kávy? Můžeme použít lógr jako hnojivo?
Káva jako hnojivo
Pijete-li turka, je vám jistě známý pojem lógr či kávová sedlina. Kdo si připravuje espresso, ten sice nebude mít kávovou sedlinu, ale zůstane mu použitá navlhlá hmota mleté kávy. Lógr nemusíme vylévat, mletou kávu vyhazovat, ale naopak ji efektivně využít jako hnojivo na pokojové rostliny či na zahrádce. Káva je výluh z mletých pražených semen rostliny kávovník. Je to tedy druhotná surovina.
Zbytky kávy působí jako hnojivo, zvyšují v půdě hlavně obsah draslíku. Ten posilňuje pletivo a obranyschopnost rostlin. Zkuste třeba zapracovat zbytky kávy do půdy. Například hortenzie získá sytější modré zabarvení. Lógr chutná žížalám a ty nám pak pomáhají kypřit půdu kolem rostlin.
Kávova sedlina prý ochrání rostliny před mravenci, různými brouky a jinými škůdci. Semínka mrkve smíchaná s kávou prý lépe rostou. Lógrem můžeme zlepšovat vlastnosti kompostu (navíc tam přilákáme ty žížaly). Kompost pak použijeme například na růže. Menší množství můžeme také přisypat k pokojovým rostlinám.