fialová levandule

Levandule láká včely. Zdroj: Pixabay

KDY A JAK SPRÁVNĚ STŘÍHAT LEVANDULI?

In Bylinky, Okrasná zahrada by Tom Sekera

Levandule je rostlina pocházející ze Středomoří. Svou oblibu získala nejen pro své nádherně modré až nafialovělé květy a pronikavou vůni, ale i pro své léčebné účinky. Levandule především zklidňuje mysl, ať už jako éterický olej, nebo nasušená v polštářku, ale také odpuzuje moly v šatníku. Tato rostlina tvoří bohaté kopce modrofialových květů, které jsou ozdobou zahrad. Aby se dostatečně rozrostla, je potřeba věnovat jí trochu péče především po odkvětu a na začátku sezóny. 

Kdy zastřihnout levanduli?

Někdo doporučuje levanduli stříhat jen na jaře. Máme však prověřeno, že střih se vyplatí také po odkvětu, v podzimních měsících. Levanduli můžete stříhat od konce srpna, až do konce října, ideálně dokud je teplo a přízemní mrazíky nejsou tak časté.

Rostliny se doporučují stříhat do kulata, aby jejich spodek, který časem dřevnatí, nebyl vidět a levandule vždy obrazila čerstvými zelenými výhonky. Pokud nechcete příliš do růstu levandule zasahovat, nebo máte novou rostlinu, stačí zastřihnout výrůstky po odkvětu.

Radikálnější střih můžete udělat tak, že rostlinu zbavíte všech zelených a dužnatých částí. Dejte však pozor, abyste nezasáhli až do dřevnaté části větviček. Ty totiž špatně obrůstají a mohlo by se stát, že už vám na jaře levandule neobroste vůbec. Rostlinu proto zastřihávejte tak, aby jí vždy zůstaly alespoň dva zelené výhony. Snažte se při tom udržovat kulovitý tvar. Kde je potřeba, ponechte výhonů více.

Potřebuje levandule zazimovat?

Levandule je velmi odolná rostlina. Přes léto má ráda slunné místo a propustnou, hlinitopísčitou půdu. V zimě je zcela nenáročná. Vydrží bez zazimování, pouze pokud máte mladé rostliny a očekáváte dlouhodobé teploty pod bodem mrazu, zakryjte je chvojím. V teplých dnech je můžete opět odkrýt a pustit k nim sluneční paprsky.

Za správné zazimování a podzimní střih se vám levandule odmění novými výhonky, které je však třeba na jaře ještě znovu zastřihnout. O tom si však povíme, až to bude aktuální.

Na podzim můžete levanduli také množit, a to pomocí řízků. Jak správně řízkování provést, do čeho větvičky zasadit a kde je přechovávat přes zimu, to se dozvíte v našem článku Levandule není nikdy dost…