Topinambur

Hlízy slunečnice topinamburu, Zdroj: Pixabay

Slunečnice topinambur

In Zelenina by walsla

Topinambur či topinambur hlíznatý je starší název pro Slunečnici topinambur (Helianthus tuberosus). Jsou to vlastně hlízy, které se sice podobají našim bramborám, ale příbuznější a podobnější je tato rostlina spíše slunečnici. 

Slunečnici topinambur

můžeme také znát pod názvem židovské brambory či jeruzalémské artyčoky. Je stále oblíbenější jako chutná a zdravá zelenina. Topinambury pocházejí z Mexika, z území indiánského kmene Topinambus. Po objevení Ameriky se dostaly na evropské území a  počátkem 17. století se už pěstovaly ve Francii.

Jde o rostlinu z čeledi hvězdnicovitých, která je blízkou příbuznou běžně pěstované slunečnice. Její přímá lodyha dorůstá do výšky 1 až 2,5 metru, přičemž listy a květy jsou menší než u slunečnice. Konzumní částí jsou hlízy, které rostou pod povrchem půdy. Jejich tvar je nepravidelný, podlouhlý s mnoha hrbolky. Hlízy mohou být bílé, žluté, růžové nebo červené.Slunečnice topinamburRostlina je nenáročná, snáší vlhké i suché polohy. Hlízy nejsou poškozovány ani silnými mrazy, je proto vhodná pro pěstování i v podhorských i horských oblastech. U nás zplaňuje zejména na březích řek, v příkopech, na mezích i na místech nedávných zemních prací. Půdu před jejich vysazením připravujeme podobně jako pro brambory.

Topinambury dobře reagují na hnojení organickými hnojivy. Sázet je lze na podzim i na jaře. Na stejném místě se mohou pěstovat několik let. Mají docela tenkou slupku a během skladování uvadají a vysychají, je tedy lepší je sbírat postupně podle potřeby. V případě skladování je nutné hlízám zajistit teploty 0 až 2°Celsia.

Topinambury jsou velmi vhodné pro diabetiky, protože neobsahují škrob, ale diabeticky vhodný inulin.

Tepelně se upravují stejně jako brambory. Topinambury se odrhnou kartáčkem – buď je necháme ve slupce, nebo je klasicky oloupeme. Vcelku je dáme do vařící mírně osolené vody, můžeme je vařit i v páře. Protože mají vyšší obsah vody než brambory a mohou být po uvaření měkčí, vaříme je maximálně 15-20 minut. Můžeme je krájet na kostičky, nudličky, plátky. Hlízy topinambur se dají konzumovat syrové, například jako součást ovocných či zeleninových salátů. Lze je upravovat i tepelně – je však dobré počítat předem s jejich nasládlou chutí.

Víte, že…

  • hlízy obsahují důležité aktivní látky, např. inulin, pektinovou vlákninu, organické kyseliny, aminokyseliny,
  • najde se v nich i železo, vápník, křemík, zinek, hořčík, draslík, fosfor, vitamin C a vitaminy ze skupiny B,
  • hlízy jsou díky inulinu vhodnou zeleninou pro diabetiky a lidi s nadváhou,
  • ochranné látky pomáhají lidskému organismu zbavit se různých jedů, těžkých kovů a toxinů organického původu,
  • topinambur reguluje krevní tlak a trávicí systém, zároveň chrání játra a ledviny,
  • přiměřená denní dávka jsou tři středně velké hlízy.

Chcete si pochutnat na topinamburu? Je libo Polévku z topinambur nebo Kuřecí maso s topinambury?

Související články