zdroj Pixabay

ČERSTVÁ ŘEŘICHA – KDYKOLIV A KDEKOLIV

In Bylinky, Poradna, Zelenina by walsla

Listy řeřichy mají chuť podobnou ředkvičce. Dá se pěstovat všude a vždy – tedy kdekoliv a kdykoliv.
A je to velmi jednoduché – zapojit do této akce můžeme i děti, které to lehce zvládnou samy a budou mít nejen radost z čerstvé úrody i z pěstitelského úspěchu.

Čerstvá řeřicha po celou zimu

Řeřicha setá nebo také zahradní (Lepidium sativum) je rychle rostoucí jednoletá bylina, původně sice pochází z Přední Asie, ale roste téměř po celé Evropě. Může dorůstat až do výšky půl metru a rozmnožuje se jednoduše semeny. Pěstovat ji můžeme ve vhodné mělké nádobě, ale dobře roste i na vrstvě vaty – brzy se stane zajímavou a oblíbenou ozdobou našeho stolu či parapetu kuchyňského okna.

Potřebujeme k tomu
Semínka – dají se koupit v každém zahradnickém centru, v obchodech se semeny… Dál si najdeme vhodnou nižší misku či jinou nádobu (polystyrenový tácek…). Do nádoby vložíme vatu, buničinu, kuchyňské papírové utěrky, papírové kapesníčky… anebo nasypeme substrát (pro pokojové rostliny).
Na navlhčený podklad nasypeme semínka řeřichy a protože klíčící řeřicha potřebuje hodně světla, uložíme nádobu na parapet. Bylinky denně jemně zaléváme, případně nádobu přikryjeme mikroténovým sáčkem. Semínka vyklíčí už po dvou až třech dnech. Řeřichu začneme sklízet asi po deseti dnech, to už dosáhnou rostlinky skoro deseti centimetrů – odřezáváme, nebo odstřiháváme mladé jemné děložní lístky.

Řeřicha je nenáročná – zdravá – chutná

Nať obsahuje hodně draslíku, dále sodík, vápník, fosfor, železo, jód a z vitamínů například A, B, E, K i vitamín C, což je výhodné právě v dlouhém zimním období.
Řeřicha posiluje naši imunitu, stimuluje činnost žlučníku, jater a všeobecně podporuje trávení. Pomáhá při detoxikaci organismu, čistí krev, slinivku, močové cesty i ledviny, je močopudná. Využívá se i při onemocnění dýchacích cest a při kašli. Má protizánětlivé účinky – pomáhá také při akné a léčení drobných poranění. Dokáže zlepšovat náladu – budeme-li drobné lístky žvýkat, nejenže si zpevníme dásně, ale náš mozek začne vylučovat „hormon štěstí“ – serotonin.
Čerstvé lístky řeřichy mají pikantní jemně pálivou chuť – připomíná ředkvičku či ředkev. Její chuť i účinky využívali ji už v antice. Když řeřichu jemně nasekáme, ozdobíme jí chlebíčky i obložené mísy, přidáváme ji do pomazánek i zeleninových salátů, ale i do různých omáček. Zkusit můžeme také výbornou kombinaci, kdy do salátu s cherry rajčátky přidáme řeřichové lístky – obě chutě se navzájem skvěle doplňují.
Neměli bychom ji tepelně upravovat, protože pak ztrácí nejen svou typickou chuť, ale hlavně vitamín C, kvůli němuž řeřichu hlavně pěstujeme.

Související články