zdroj Pixabay

JAK SE BRÁNIT STRESU A MÍT DOBROU NÁLADU

In Ovoce, Poradna, Zelenina by walsla

Vánoční svátky se kvapem blíží. Doma se ještě stále něco uklízí, pečeme poslední druhy cukroví, nakupujeme potraviny a možná i nějaké dárečky, které se samy nezabalí, a samozřejmě k tomu hlídáme děti, chodíme do práce… A ze všech stran na nás tlačí čas a s ním spojený i stres. Protože zvláště v tomto období často ztrácíme dobrou náladu a stresu snáze podléháme – pamatujme, že to můžeme ovlivnit různými potravinami.

Naši náladu ovlivňuje jídlo

Pozitivní myšlení a jídlo ovlivňují naši náladu víc, než bychom si mysleli.
Naštěstí existují potraviny, které naši špatnou náladu či únavu spolehlivě zaženou. Že naši náladu můžeme ovlivnit jídlem a musíme si tedy dávat pozor na to, co – kdy a jak sníme – to už je vědecky prokázané. Před spaním bychom neměli jíst nic těžkého, protože pak bychom mohli prožívat bezesnou noc s „těžkým žaludkem“, a když se nám konečně podaří usnout, máme těžké sny a ráno se probudíme většinou unaveni, někdy i s bolestí hlavy.
Pozor  bychom si měli dát i na prázdný žaludek – jdeme-i spát s pocitem hladu, protože třeba držíme dietu – budeme tím intenzivněji na nějakou „zakázanou“ pochoutku myslet, což naši náladu také nezlepší.

Ovesná kaše nejlépe nastartuje nový den bez stresu

Lepší a výživnější snídani si nedovedeme představit. V ovesných vločkách jsou obsažené zdravé sacharidy prospívající našemu mozku a navozující pocit štěstí a klidu. Ovesné vločky obsahují hodně vlákniny, stabilizuje se jimi hladina cukru v krvi a snižuje se naše podráždění. A pokud si chceme více pochutnat, přidáme mandle, ořechy, sušené ovoce…

Nejen Pepek námořník

Pepek si vylepšoval svou kondici zdravým špenátem. Je to výborná listová zelenina, která obsahuje například vitamín B, který působí jako prevence depresí. Je bohatým zdrojem hořčíku – ten uklidňuje svaly i nervy, a navíc zlepšuje kvalitu spánku. Můžeme ho jíst jako přílohu k masu rybám, vynikající je špenátová polévka, zeleninový salát s listy čerstvého špenátu…

Se stresem si poradí losos

Chutný a dobře připravený losos spraví naši náladu kdykoliv – což oceníme právě teď v podzimních a zimních měsících, kdy na nás více působí stres, smutek i strach. Losos má spoustu vitamínu D, prospěšných mastných kyselin – působí na nás pozitivně a my bychom ho měli jíst alespoň jednou týdně (pečeného, dušeného, grilovaného…).

Na zlepšení nálady platí čokoláda i banán

Čokoláda obsahuje sacharidy, které pomáhají zvyšovat serotonin – hormon štěstí (jeho nedostatečná tvorba totiž způsobuje deprese). Musíme si však hlídat množství, které konzumujeme. Ale pokud si dáme denně malý kousek kvalitní čokolády, zpříjemní nám to pochmurné zimní období. Žluté barva banánů dodává dobrou náladu, samo ovoce obsahuje vitamíny a minerály, zahání hlad a dodává novou energii.

Celer je nejen afrodiziakum

Celer je uznávané afrodiziaku, ale má také uklidňující účinky a obsahuje mnoho vitamínů. Můžeme třeba zkusit vynikající salát z celeru, mrkve a okurky, který podle chuti okořeníme a spojíme jogurtem. Jako další antistresové potraviny podporující tvorbu serotoninu vyzkoušíme například žampiony, celozrnné výrobky, luštěniny, oříšky, mandle, slunečnicová semínka…

A před spaním si vypijeme uklidňující čaj z meduňky, mateřídoušky nebo třeba z levandule.

Související články