zdroj Pixabay

HRUŠKOVEC PŘELAHODNÝ A AVOKÁDO

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna by walsla

Přestože jej lidé považují díky zvláštní chuti i pro jeho využívání v kuchyni spíše za zeleninu, je avokádo exotické ovoce. Dokonce se mu říká superovoce, a to jak pro jeho obsahové látky, tak i pro léčivé účinky.  Avokádo je u nás stále ještě nedostatečně ceněná surovina – na své objevení teprve čeká.

Plody exotického ovocného stromu

Avokádo je plod exotického stálezeleného stromu s málo známým jménem hruškovec přelahodný (Persea americana), což je statný, stálezelený strom pěstovaný pro své plody avokáda. Původně rostl ve střední části Jižní Ameriky. Odtud jej španělští kolonizátoři dovezli do Indie, na jih Afriky, nebo i na Kanárské ostrovy, teprve později se začalo pěstovat třeba také na obrovských plantážích slunné Kalifornie. Na našem kontinentu jej najdeme v teplém Španělsku či Řecku, k nám se dováží hlavně avokádo z Izraele.
První používání plodů hruškovce – avokáda bylo zaznamenáno v Mexiku asi tři staletí před naším letopočtem – Aztékové jej prý používali jako osvědčené afrodiziakum.

Pěstitelé v našich podmínkách

Díky dovozu těchto chutných plodů začalo být avokádo objektem zájmu také našich pěstitelů. Z velkých semen lze totiž poměrně snadno vypěstovat okrasnou pokojovou rostlinu – můžeme ji zkusit pěstovat doma v květináči, ale také v zimní zahradě. Vyroste nám nízký keř s elipsovitými neopadavými listy, který dokonce snáší i nižší mrazíky (kolem mínus tří stupňů C).

Jak na to

Semeno vyloupneme a buď rovnou zasadíme do substrátu, nebo do něj zapíchneme párátka (zápalky nebo špejle) a necháme zakořenit ve sklenici vody (přičemž dvě třetiny semene by mělo být na vzduchu). Zakoření už během několika týdnů, a jakmile vyraší vrchní část, rostlinu opatrně zasadíme do květináče a to tak, aby horní třetina vyčnívala nad povrch.
Zemina má být propustná, písčito-hlinitá, s neutrální reakcí. Avokádo je vlhkomilná rostlina, nesnáší však zamokření. Plody přináší přibližně po pěti letech pěstování.

Avokádo má hruškovitý tvar

Avokádo je velké zhruba od sedmi do dvaceti centimetrů – zralý plod váží většinou sto gramů, ale může dosáhnout i váhu až jednoho kilogramu. Jeho tvar je oválný, hruškovitý. Pod silnou matnou až lesklou zelenou či zelenohnědou až tmavě fialovou slupkou se nachází světle zelená, mírně nažloutlá dužina a v jejím středu velké tvrdé žlutohnědé jádro.

Bohužel ovoce, které nabízejí v supermarketech bývá většinou nedozrálé – tak se totiž také sklízí už v zemi, odkud pochází, na dlouhou přepravu se pak uskladňuje v chladírenských boxech. Jeho zrání je pak třeba urychlit chemickými látkami… pak je samozřejmě i chuť docela jiná než ovoce, které bychom měli možnost ochutnat přímo v tropech.
Příště o chuti a obsahových látkách tohoto zajímavého “superovoce”.