zdroj Pixabay

JAKÉ ZVOLIT PODZIMNÍ ODRŮDY HRUŠEK

In Ovoce, Poradna by walsla

Pro člověka je prý nejzdravější ovoce, které roste v jeho zahrádce, tedy alespoň v jeho domovině. A hrušky ty jsou přece doma tady – v naší kotlině! Nejenže nás chrání před rizikem mozkové mrtvice, protože dobře prokrvují mozek, ale také upravují vysoký tlak a ochraňují nás proti infarktu. Antioxidant (quercetin) zase napomáhá prevenci rakoviny. Hrušky pozitivně ovlivňují naši náladu, pocity pohody, emoce či spánek, ale taky třeba chuť k jídlu, protože podporují zvýšenou tvorbu serotoninu – tzv. hormonu štěstí

Hrušky jsou sice sladké, ale také dietní

Hrušky jsou výborným ovocem pro ty, kdo milují sladké. Ale zároveň si hlídají svoji váhu a nechtějí zbytečně přibírat. Hrušky mají totiž nízkou energetickou hodnotu. Díky vysokému obsahu vody (to je asi osmdesát čtyři procent) jsou vhodným ovocem pro redukční dietu.
Při výběru hrušní si můžeme vybrat podle konzumní zralosti: letní, podzimní, zimní.

Podzimní odrůdy hrušek

V současné době jsou oblíbeny například Boskova lahev, Konference, Kongresovka nebo třeba Hardyho… K těm perspektivním odrůdám patří třeba Armida, Elektra a také Ivana či Korvínova, které byly vyšlechtěné v Bojnicích.

  • Blanka – se sklízí koncem září, ale její konzumní zralost je až koncem listopadu. Má dužinu bílou, nasládlou, aromatickou a středně šťavnatou.
  • Jizera – patří k pozdním podzimním odrůdám. Hrušky se sklízejí už v polovině září, ke konzumaci se hodí až do konce listopadu. Atraktivní plody se zelenou slupkou, která dozráváním žloutne, jsou velké. Bílá aromatická dužnina je středně šťavnatá a velmi chutná.
  • Karina – se sklízí v polovině září. Plody má delší, středně velké, s typickým hruškovitým tvarem. Žlutobílá dužina je aromatická a velmi chutná.
  • Nitra – se hodí do teplých a středních poloh. Byla vyšlechtěna na Slovensku. Sklízí se na začátku září. Dužina velkých nažloutlých plodů má jemnou máslovitou konzistenci.
  • Vila – je podzimní odrůda, která konzumně dozrává od začátku října až do konce listopadu. Má velké poněkud protáhlé plody, s hrubší slupkou, ale s jemnou šťavnatou dužinou.
  • Zlata – sklízí se v druhé dekádě září. Plody jsou velké, atraktivní, podlouhlé, žlutozelená slupka a šťavnatá žlutobílá dužina.

Vynikající chuť

Hrušky jsou ovoce s vynikající chutí, které se navíc hodí do mnoha dezertů. Najdete i mnoho receptů na hruškové koláče, tvoří skvělou ozdobu na chlebíčkách či banketkách, výborně ladí i s pikantními sýry.

Related Post