zdroj Pixabay

VYBÍRÁME LETNÍ ODRŮDY HRUŠEK

In Ovoce, Poradna by walsla

Pěstování hrušní má u nás velkou tradici, kdysi rostly na každé zahradě, vysazovali je i podél cest, pěstování ve velkém se věnovali hlavně na Litoměřicku.
V současnosti se zájem o hrušky opět zvyšuje i u drobných pěstitelů. Hrušky v zahrádkách pěstujeme hlavně pro jejich voňavé, chutné a šťavnaté plody. Dobrou kvalitu i vysoké úrody přinášejí hrušně v teplých až středních oblastech, ve vyšších polohách se kvalita plodů zhoršuje.

Hrušky jsou výborné čerstvé i různě zpracované

Plod hrušně je malvice – říká se jí hruška. Jejich využití je skutečně všestranné. Hrušky jsou výborné čerstvé, ale milujeme je i různě zpracované – ať už jsou to kompoty, džemy, marmelády, sirupy, ale i nejrůznější recepty a samozřejmě také oblíbený tradiční destilát – hruškovice.
Podle konzumní zralosti se hrušně rozdělují na letní, podzimní, zimní.

Letní odrůdy hrušek

Ze starších odrůd se na zahrádkách stále ještě pěstují například Clappova, Diana, Wiliamsova… Letní odrůdy sklízíme (na rozdíl od těch zimních) ještě před dozráním. V podstatě je lepší, sklízet plody o několik dní dříve, nežli později. Hrušky totiž velmi rychle dozrávají ještě na stromě. Jsou to například:

  • Alice – je velmi raná odrůda slabšího růstu, je odolná proti strupovitosti, hodí se do vyšších a vlhčích poloh. Plody mají pevnou aromatickou a šťavnatou dužinu. Uzrává už začátkem července.
  • Alfa – se osvědčila ve vyšších polohách, strupovitostí také netrpí. Sklízí se začátkem srpna, krásně žluté plody jsou větší a jejich dužina křehká, máslovitá.
  • Isolda – dozrává v první polovině srpna. Má zelenožlutou slupku s červeným líčkem na jedné třetině. Netrpí žádnými houbovými chorobami a hodí se do všech oblastí.
  • Laura – je vhodná spíše do teplých a středních poloh. Její zelenožlutý plod má lahvovitý tvar a žlutou, máslovitou šťavnatou dužinou. Sběr je koncem srpna.
  • Radana – je raná letní odrůda silnějšího vzrůstu s vysokou úrodností. Středně velké plody s barvou žlutou a sytě červenou mají křehkou, křupavou a šťavnatou dužinu s mírně nasládlou chutí. Sklízejí se do poloviny srpna, dozrávají až po sklizni a vydrží až čtrnáct dní.

Hrušky mají také léčivé účinky

Díky vysokému obsahu vody detoxikují hrušky celé tělo a regulují jeho hospodaření s vodou. Působí močopudně i žlučopudně, zpevňují stěny cév, čistí střeva, odstraňují zácpu, pomáhají při trávících obtížích. Obsahují množství bílkovin, minerálních látek (sodík, draslík, měď vápník, zinek…) a hodně vitamínů (C, B), které podporují imunitní systém. Velké množství kyseliny listové podporuje růst a krvetvorbu, jsou proto doporučovány ke konzumaci především dětem.

Related Post