zdroj Pixabay

ZIMNÍ ODRŮDY HRUŠEK

In Ovoce, Poradna by walsla

Hrušně by tedy měly opět najít místo na našich zahradách, kde mají pro svůj růst dobré podmínky. Pro obnovení zájmu o pěstování hrušní jsou také nabízeny novější odrůdy s kvalitními plody s lepšími chuťovými vlastnostmi, ale také s vyšší odolností stromů.
Hrušky dobře znali naši předkové již před několika tisíci lety. Naše babičky připravovaly například hruškové křížaly a na nejrůznější choroby z nachlazení, které bývají doprovázeny vysokými teplotami nebo zimnicí, nám uvařily z hrušek odvar.

Zimní odrůdy hrušek

Podle doby konzumní zralosti se rozlišují hrušně: letní, podzimní, zimní. U zimních odrůd a hlavně u pozdě zimních je důležité neuspěchat sběr a nechat plody na stromě dobře dozrát. Při pěstování v zahrádkách se dobře osvědčily třeba tyto odrůdy:

  • Bohemica – pozdní zimní odrůda, která se sklízí do poloviny října, vydrží až do února, a v chladírnách až do dubna. Aromatické plody jsou středně velké se žlutozelenou slupkou a zrnitou bílo žlutou dužinou – sladké, středně šťavnaté. Hodí se do teplých a středních poloh s úrodnou půdou, je odolná proti nízkým teplotám.
  • Dicolor – kvalitní zimní odrůda s velkou úrodou atraktivních plodů, sklízí se v říjnu a výborně se skladují. Nemá žádné speciální požadavky na stanoviště ani pěstování, hodí se do všech oblastí.
  • Erika – je to pozdní zimní odrůda, vhodná i do teplých a středních oblastí (ve vyšších polohách nedozrává). Sklízí se začátkem října, dozrává v prosinci a vydrží až do března. Žlutozelená slupka velkého plodu je jemná, dužina velmi sladká, chutná a šťavnatá.
  • Jana – zimní stolová odrůda, kterou sklízíme na začátku října, dozrává v listopadu a v chladírně vydrží do ledna. Její baňaté zelené plody s hladkou slupkou mají jemnou, velmi šťavnatou, máslovitou dužinu sladké chuti. Vhodná do všech poloh.
  • Vonka – je raná zimní odrůda, sklízí se koncem září, dozrává po dvou týdnech a vydrží do konce ledna. Skořicová slupka plodu je drsná. Dužina středně šťavnatá, jemně zrnitá.

Hrušky z obchodu

Proč si hrušky sami nevypěstovat. Proč bychom je měli kupovat v obchodě sice krásně naaranžované, ale zbytečně předražené a mnohdy s jinou chutí, než kterou očekáváme. Pokud si přece jen chceme několik hrušek koupit, dobře si plody prohlédneme, neměly by být přezrálé, nebo potlučené. Doma jej dobře umyjeme, abychom je zbavili zbytků pesticidů. Spotřebujeme je co nejdříve.

Related Post