zdroj Pixabay

RECEPT NA BRAMBORY ZAPEČENÉ SE ŠUNKOU A SÝREM

In Recepty, Zelenina by walsla

Během celého zimního období musíme pravidelně kontrolovat stav naší zazimované zeleniny a samozřejmě také uložených brambor. Na bramborovém salátu jsme si jistě o Vánocích všichni pochutnali a teď se snažíme dodržovat správné stravování a uvařit si něco dietnějšího.
Že bychom zkusili nějaký zdravý a chutný recept z brambor, které jsme si sami vypěstovali na zahrádce? Určitě budou všem chutnat zapečené brambory na způsob lasagní.

Co budeme potřebovat

Na tuto chutnou a jednoduchou rychlovku, kterou zvládne připravit i začátečník nebo mlsný hladový teenager, nepotřebujeme mnoho ingrediencí.

Na čtyři až pět porcí nám stačí: 5 až 6 brambor, 8 až 10 plátků šunky, 8 až 10 plátků sýra (mozzarella, ale třeba i eidam – záleží na chuti strávníků), 5 plátků anglické slaniny, 250 ml šlehačky (33 procentní), 2 vajíčka, 2 šálky strouhaného sýra, 10 g soli, 3 g pepře, 50 g zelené petrželky, lžíce olivového oleje.

Jak postupovat

Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na slabší plátky (asi půl centimetrové). Vložíme je do mísy, posolíme, opepříme a přidáme lžíci oleje a dobře promícháme.
Připravíme si zapékací misku (nebo jinou nádobu) a na její dno naskládáme první vrstvu bramborových plátků. Na ně pak rozložíme plátky šunky a na ni položíme plátky sýra. Pokračujeme další vrstvou: brambory, pak šunky a na ni sýr. Navrch nasypeme anglickou slaninu pokrájenou na kostičky a nasekanou zelenou petrželku. A nakonec poskládáme poslední vrstvu nakrájených brambor, kterou pokryjeme nastrouhaným sýrem. Do šlehačky rozklepneme 2 vajíčka, rozšleháme a směs nalijeme na horní vrstvu. Naplněnou misku vložíme do trouby vyhřáté na sto osmdesát stupňů a pečeme asi čtyřicet minut. To už brambory změknou, horní vrstva sýru se rozpustí a krásně zabarví lákavou kůrčičkou.

Lasagne

Takto připravené brambory svým vrstvením připomínají italské jídlo lasagne, což jsou široké těstoviny (těstovinové pláty), vrstvené střídavě s mletým masem a bešamelovou omáčkou – samozřejmě v nejrůznějších variacích (s přidáním mozzarelly, ricotty, hub, špenátu, cukety a podobně, podle fantazie) a vždy se zapékají v troubě.

Související články