zdroj Pixabay

ZIMA – NAŠE ZAHRÁDKY ODPOČÍVAJÍ

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

I když se vám možná zdá, že zahrada usnula hlubokým spánkem, není to tak docela pravda. I v tomhle posmutnělém nebarevném zimním období nás mohou některá její zákoutí mile překvapit a potěšit, protože jsme je osázeli zvlášť pro tuto na zimní scenérii. Právě teď vynikne to, čeho si v létě ani mnohdy nevšimneme, třeba stálezelené dřeviny, jehličnany…

Mráz je kouzelník jako Caperfield

Nejvíc dá mráz v zahradě vyniknout „divokým“ zapomenutým zákoutím, která jsme nestačili koncem podzimu uklidit. Suché trsy trvalek, dlouhá stébla okrasných trav, houštiny z nižších dřevin … to všechno se díky mrazu a jinovatce změní k nepoznání, a tak se pak z nevzhledného koutu může stát zajímavé zátiší. V plné parádě se předvedou i listy stálezelených rostlin. Není nutno spěchat – později, až pominou silné mrazy, budeme mít ještě dost času všechno suché a nehezké zlikvidovat. Zapomněli jste odstřihnout květy hortenzií – a všimněte si té krásy…

K zimě patří čarodějná čemeřice

Bílé či bílo-zelené květy jsou v zahradě nepřehlédnutelné a každý další rok je jich na rostlině stále více. Pěkné jsou i stálezelené listy, a pokud se s nimi pohraje mráz, je to hotové umělecké dílo. Květy se objevují již v době adventní, kdy už je ostatních zahrádkových radostí pomálu. Ano, je to čemeřice, která dovede pokaždé překvapit a potěšit.

Barevné dřeviny

Barev je v tomto období venku už opravdu málo, ale přesto to neznamená, že musí být naše zahrádka ponurá, smutná, nebarevná. Zajímavá svída nás zdraví tmavě rudými pruty, cypřiše a jalovce se předvádějí v tmavě zelených a ocelově stříbrných barvách. Na pozadí jehličnanů vyniká jako solitér vilín obalený zářícími nitkovými květy. Plazivé jalovce  se hezky vyjímají ve společnosti nižších okrasných trav. Kulaté plody pámelníků svítí do dálky.

Od jara do zimy je půvabná

Je nenáročná, zajímavá, tajemná a krásná – a to po celý rok. Listy opadaly už někdy v říjnu a z květů se postupně již od září tvoří v trsech drobné kulaté fialové plody, které zdobí nejen tuto dřevinu, ale stávají se ozdobou celé zahrady právě v zimních měsících. Podle těchto drobných plodů dostala také české jméno – je to krásnoplodka.

Péče o mladé jehličnany

Při prosincové procházce zahradou nezapomínáme kontrolovat jehličnany – hlavně ty nově vysazené. Podíváme se, jestli nemají obnažené kořeny – tedy jejich vrchní část a podle potřeby je zasypeme třeba drcenou kůrou. Také těžká sněhová přikrývka je pro křehké větve nebezpečná – opatrně ji setřepeme, aby se nepolámaly. A pokud nemrzne, dobře jehličnany zalijeme.