zdroj Pixabay

A MÁME TU ÚNOR – CO NÁS NA ZAHRADĚ ČEKÁ

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Ani v čase letošních studených zimních měsíců nemusí být naše zahrada bez života. Pokud jsme zvolili na pěstování ty vhodné rostliny, pak je naše království právě teď v rukou nejlepšího architekta – kouzelné přírody. Nádherné dekorace tvoří nejen nejrůznější plody – bobulky, malvice, ale i různě zbarvené listy, které dosud neopadaly, či dřeviny neopadavé a také krásné jehličnany.
Navíc si můžeme podobně vyzdobit i náš domov – větvička ve váze nám navodí tu správnou atmosféru a docela určitě právě v zimním období potěší.

I v únoru máme na zahradě hodně práce

Je zima a letos na nám přinesla velké mrazy i bohatou sněhovou nadílku. Už teď nadešel ten správný čas, abychom si promysleli výsev budoucích letniček a také zeleninu, které budeme na svých záhoncích pěstovat. Samozřejmě s tím souvisí i příprava seznamu osiv. Je nutné doplnit nářadí a další potřebnosti na novou sezónu.

Na co tedy nemáme zapomenout

  • Pravidelně kontrolujeme stav pokojových rostlin. Stále ještě omezujeme zálivku, substrát necháváme mezi jednotlivými zálivkami proschnout. Převážnou většinu rostlin v tomto období ještě nehnojíme. Místnosti krátce větráme, musíme však dát pozor na průvan – ten rostlinám nesvědčí.
  • Kontrolovat musíme i stav zimujících subtropických rostlin ve sklepích a na chodbách.
  • Občas prohlédneme i uskladněné cibule a hlízy. Pokud by se na nich objevila plíseň, hniloba apod – okamžitě zasáhneme a ty napadené vyhodíme, aby se choroby nešířily dál.
  • Zaměříme se i na skalky a skalničky. Jestliže jsou kořenové krčky skalniček mrazem povytažené, zkusíme je zatlačit do půdy, nebo do štěrkovité suti a znovu je přikrýt. Kontrolujeme pravidelně také zimní kryt trvalek.
  • Ve dnech, kdy nemrzne, zalijeme stálezelené dřeviny, které máme ve vegetačních nádobách.
  • Pravidelně setřásáme sníh z dřevin, protože pod jeho tíhou by se mohly polámat menší, ale především ty větší větve.
  • Můžeme začít s řezem ovocných stromů –jádroviny a nezapomeneme ani na ovocné keře (angrešt, rybíz). Jádroviny (jabloně, hrušně…) mají svůj čas zimního řezu právě v předjaří – provádíme ho tedy v únoru až v březnu. Ale můžeme s ním začít hned po skončení velkých mrazů.
  • Prořezáváme a zmlazujeme také zjara kvetoucí okrasné keře, prosvětlíme a upravíme přestárlé a nevzhledné živé ploty.
  • Koncem února je třeba začít s řezem okrasných dřevin v létě kvetoucích (například komule, tavolníky, vřesy…).
  • Musíme včas odstranit suché listí a zimní kryt z míst, odkud začínají vyrůstat první jarní cibuloviny.