zdroj Pixabay

OKRASNÝ A LÉČIVÝ VILÍN

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Vilíny jsou pěstovány hlavně pro své podivuhodné barevné květenství v šedém zimním období. Kvetou na loňských výhoncích. U nás se setkáme s několika okrasnými kultivary. Většině z nich se na podzim nápadně zabarví také listy.

Kouzelný ořech či čarodějnická líska

Vilín pochází z východní Asie a Severní Ameriky, kde mu indiáni připisovali magické schopnosti a říkali mu kouzelný ořech. Čarodějnice jej prý využívaly k hledání pokladů, a proto dostal přezdívku čarodějnická líska.

Jaké druhy se nejčastěji pěstují

U nás se pěstuje hlavně pro jeho pozoruhodnému květenství právě v období zimy. Nejdříve kvete vilín virginský (pochází z východní části USA a Kanady) a do Evropy byl přivezen už v roce 1879. Jeho drobné žluté květy se někdy se objevují už koncem září. Vilín japonský dorůstá přes dva metry, má zelené lesklé listy a jeho žluté květy krásně voní.
Za nejkrásnější bývá považován vilín měkký, který dorůstá až do čtyř metrové výšky – má listy zespodu plstnaté a jeho větší žluté květy příjemně voní. Křížením vilínu japonského a vilínu měkkého byl vyšlechtěn vilín prostřední – druhy tohoto kultivaru mají různou barvu květů (červenou, oranžovou, oranžovo červenou, světle i sytě žlutou). Vilín jarní (také pochází z jižní části USA), má menší vzrůst, a hodí se proto i do menších zahrádek. Zubaté listy se na podzim zbarvují do oranžové. Květy jsou podle odrůdy žluté, oranžové až červené.

Léčivé účinky vilínu

Severoameričtí indiáni používali vilín virginský jako léčivou rostlinu na celou řadu neduhů už dávno předtím, než se objevili první Evropané. Podle indiánů i podle čarodějnic měl vilín magickou moc, věřili na jeho čarovné schopnosti, s jeho pomocí hledali i poklady.

V současné farmacii, homeopatii i kosmetice se využívá jak sušená kůra, tak listy vilínu virginského. Kůra i listy obsahují velké množství tříslovin, organické kyseliny, silice, flavonoidy…
Vilín má protizánětlivý, tonizující a stahující účinek na žíly, zvyšuje odolnost kapilár. Používá se při křečových žilách, hemoroidech, při menstruačních bolestech doprovázených silným krvácením i při léčbě akné.
V lidovém léčitelství se jím zastavovalo krvácení, při ekzémech, nebo jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny.
V kosmetickém průmyslu se používá na výrobu sprchových gelů, tělového mléka, vody po holení, pleťového tonika, nejrůznější vlasové kosmetiky…

Zápar nám pomůže na unavené oči

Kapky ze záparu z listů čistí a zklidňují oči při zrakové únavě (po dlouhé práci u počítače, po delším řízení dopravního prostředku apod.).
Zápary, tinktury i mastičky mají výborné uplatnění při kožních problémech (dermatitida, ekzémy, suchá kůže či psoriáza…). Dříve se z usušených listů vyráběla tzv. vilínová voda – destilát získávaný vodní parou ze sušených listů. Někteří homeopatici si z rostliny připravují také účinné tinktury.