zdroj Pixabay

BORŮVKY V NÁDOBĚ NA BALKONĚ

In Ovoce, Poradna by walsla

Borůvky můžeme pěstovat i ve vhodných nádobách nebo truhlících na balkoně či na terase. A protože je borůvka nebo i brusinka velmi oblíbená, mnoho pěstitelů už si tuto praxi vyzkoušelo. Musíme jim však zajistit potřebné sluníčko, ne však stanoviště horké. A hlavně nezapomenout na kyselou půdu.

Velká nádoba – základ úspěchu

Základním pravidlem, na které nesmíme nikdy zapomenout, je velikost květináče. Čím větší nádobu totiž použijeme, tím lepší bude nejen růst rostliny, ale i její úroda.
Velikost květináče by měla mít obsah větší, než je 20 litrů. Na dně musí být otvory, aby jimi mohla odtékat přebytečná voda. V dolní části nádoby vytvoříme dobrou drenáž nejlépe pěti centimetrovou vrstvou štěrku. Na tuto vrstvu položíme netkanou textilii, která zabrání, aby se zemina promíchala se štěrkovou drenáží.

Zemina a rašelina

Na pěstování borůvek v nádobě použijeme směs dobré zahradní země a rašeliny nejlépe v poměru jedna ku třem (1: 3).

Výsadba a co dál

Borůvky do nádob se vysazují na jaře – od března do května a potom ještě na podzim v říjnu – dokud nepřijdou mrazy. Rostliny, které jsme si ze zahradnictví přinesli v květináči, můžeme vysazovat celoročně. Keřík zasadíme, přihrneme substrát, ale zajistíme, aby zemina nedosahovala až po okraj – lepší se nám pak bude zalévat a voda nebude přetékat. Povrch pokryjeme třeba ozdobnými oblázky.

  • Rostlině bude určitě vyhovovat univerzální hnojivo.
  • Řez – i na balkonových rostlinách je zapotřebí udělat správný řez. Po třech letech začneme s prosvětlovacím řezem. Každoročně pak vystřihujeme staré, zdřevnatělé a slabé výhonky, aby se k borůvce dostalo co nejvíce slunce.
  • Zalévání – rostliny v nádobách potřebují bohatou zálivku – zaléváme je jednou denně.
  • Přezimování – borůvkám nezapomeneme poskytnout dobrou zimní ochranu. Nádoby sestavíme na chráněné místo těsně vedle sebe, a jsou-li očekávané silné mrazy, přikryjeme celou skupinku rounem (vhodnou přikrývkou).
    Nesmíme zapomenout, že i v zimě potřebuje borůvka v nádobě mírnou zálivku. Mráz totiž snižuje vlhkost půdy a rostlinám pak častěji hrozí vyschnutí než vymrznutí.