zdroj Pixabay

JEDNODUCHÉ RECEPTY Z CELERU A MRKVE

In Recepty, Zelenina by walsla

Zelenina je nejen zdravá, ale také chutná. A pokud si ji dobře připravíme, budeme spokojeni my i naši strávníci. Navíc víme, že jsme použili čerstvou zeleninu, kterou jsme si na zahrádce vypěstovali bez chemických látek. Víme také i to, co jsme do pokrmu skutečně dali, čím jsme jej ochutili, že neobsahuje žádné zbytečné přísady, které ne vždy musí být pro naše zdraví dobré.

Fantastický fitness salát

Je sice pravda, že si můžeme hotové saláty koupit v rychlém občerstvení, ale… Zkusme si připravit jednoduchý, ale fantastický fitness salát.
Co budeme potřebovat
500 g mrkve, 200 g celeru, 2 jablka, 1 jogurt (nejlépe řeckého typu), 5 stroužků česneku, 1 polévková lžíce olivového oleje, sůl a pepř (podle chuti)
Jak na to
Očistíme mrkev, celer a na jemno nastrouháme. Jablka omyjeme a nakrájíme na malé kousky, nebo také nastrouháme, ale nahrubo. V míse všechno dobře promícháme. V druhé misce si připravíme jogurtovou zálivku. Hustý jogurt smícháme s lisovaným česnekem a olivovým olejem, ochutíme solí a pepřem. Hotovou zálivku přidáme k zelenině a dobře promícháme.
Aby se dobře spojily chutě všech ingrediencí, dáme salát alespoň na hodinu odpočinout do ledničky – pak chutná nejlépe.

Skvělá polévka z celeru a mrkve

Vynikající polévka, kterou byste měli ochutnat. Stačí se podívat do ledničky nebo do sklepa – provětrat zásoby a pustit se do vaření. Je to jednoduchý a rychlý recept.
Co budeme potřebovat
1 polovinu větší celerové bulvy, 2 velké mrkve, 3 až 4 brambory (podle velikosti), jeden a půl litru zeleninového vývaru, 1 menší cibule a kousek másla, zelená nať (celerová, ale i petrželová), sůl, pepř, chilli
Jak na to
Zeleninu (celer, mrkev, brambory) oloupeme a nahrubo nakrájíme. Cibuli oloupeme, nakrájíme na jemno a necháme na másle zapěnit. Přidáme nakrájené brambory, rychle osmahneme, přihodíme ještě celer a mrkev, promícháme a zalijeme zeleninovým vývarem. Vaříme do změknutí a pak rozmixujeme tyčovým mixérem. Polévka je od mrkve oranžově zbarvená a hustá jako krém. Dochutíme solí a pepřem a podáváme.

Na talíři ozdobíme celerovou natí, pro dospělé strávníky můžeme přidat i nahrubo mletým chilli. Pokud budete mít po ruce libeček, můžete jej také použít. Výborné jsou i  jemně nakrájené a na cibulce podušené žampiony, které nasypeme na polévku v talíři.