zdroj Pixabay

ZÁZRAK JMÉNEM OKURKA

In Poradna, Zelenina by walsla

Okurky jsou naše vynikající domácí zelenina. Pěstují se běžně v našich zahradách, jsou rostlinou našeho klimatického pásma, a proto zřejmě bývají častěji součástí našeho jídelníčku než ostatní druhy zeleniny.

Okurky pěstujeme snad všichni

Běžně se pěstují v našich zahradách. Okurky jsou zeleninou našeho klimatického pásma, a proto jsou běžnou součástí našeho jídelníčku. Především v letních měsících. Patří mezi nejkultivovanějším druhy zeleniny.
Zeleninu máme jíst nejen v létě, a nejen v zimních měsících – kdy je tolik doporučovaná, protože musíme doplňovat chybějící vitamíny i minerální látky. Zelenina musí být pravidelnou součástí našeho jídelníčku po celý rok. A jestliže bychom si měli vybrat – pak určitě nezapomeneme na salátovou okurku. Můžeme ji konzumovat buď samotnou, nebo jako součást nejrůznějších salátů.

Zázrak, který překvapí

Pokud si chceme vybrat jen jeden jediný druh zeleniny, asi to nejprve zkusíme s naší okurkou. Se salátovou okurkou. Okurka totiž omlazuje naši pleť, pomáhá udržovat linii, vyplavuje toxiny – prostě hotový zázrak. Zázrak, který si můžeme jednoduše vypěstovat. Zázrak, který každému chutná.

Jaké jsou její přednosti?

Okurku tvoří až 95 procent vody, a proto je skvělou volbou právě tehdy, kdy jsme během dne nedodrželi pitný režim. Vysoký obsah vody a současně i nízká kalorická hodnota dělá z okurky výbornou potravinu pro ty, kdo se rozhodli vylepšit si svou linii. Využívají se při detoxikaci, redukčních i zdravotních dietách. Kromě vody najdeme v okurkách také vitamíny A, B i C, cukr (asi 3 procenta), minerální látky (draslík, hořčík, vápník, fosfor, sodík) a mnoho důležitých enzymů.
Díky těmto složkám okurky posilují imunitu, vylepšují pleť a dodávají tělu tolik potřebnou energii. Okurky vyplavují z těla toxiny, snižují hladinu kyseliny močové, a tím pomáhají udržovat ledviny v kondici. Vláknina, kterou obsahuje okurka, pomáhá s trávením, pomáhají při léčbě chronické zácpy.

Obklady a okurkové masky

Zevně je používáme na super obklady. Kdo by neznal zelenou slupku okurek, kterou si “vyzdobíme” obličej – obklad kolem očí (pomáhá i proti otokům), na tváře i na čelo. Čistí a vylepšuje pleť, zahání únavu – a určitě nám všem sluší. Obsah vody, draslíku či hořčíku skutečně pomáhá na otoky, na chronická onemocnění i na poranění kůže, na suchou pokožku, a dokonce i na spáleniny od slunce.
A máme-li třeba problémy s dásněmi, trápí nás bolestivý zánět a k tomu se samozřejmě připojí i nepříjemný dech. Pak zkusíme osvědčený plátek okurky, který si jazykem přidržíme na horním patře – stačí půl minuty a okurka likviduje bakterie, které způsobují tu nelibou vůni.

Okurková šťáva

Okurková šťáva pomáhá řešit problémy s tlakem – ať vysokým, tak i nízkým. A což teprve spojení okurky (hlavně její šťávy) s mrkví! Okurková šťáva v kombinaci s mrkví totiž působí jako prevence proti artritidě, a navíc dokáže zmírňovat i artritické bolesti.

Related Post