zdroj Pixabay

BOJOVNÍK ZA NAŠE ZDRAVÍ – RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA

In Poradna, Zelenina by walsla

Růžičková kapusta, je druh košťálové zeleniny. Naše babičky ji s oblibou pěstovaly, a dokonce ji považovaly za královnu zimní zahrady. Růžičková kapusta je totiž značně odolná proti mrazům a vydrží na záhonku i přes zimu. Takže máme k dispozici pořád čerstvou zeleninu, která je chutná a podle vědců velmi zdravá. A má navíc zajímavý vzhled.

Výjimečná zelenina

Růžičková kapusta patří do čeleni brukvovitých a je to skutečně zelenina výjimečná. Ze všech druhů kapusty je pro své obsahové látky a jejich množství nejhodnotnější. Je jednou z mála druhů zeleniny, které ponecháme na záhoně přes zimu a postupně podle potřeby odebíráme. Problémy jí nedělají mrazy až do mínus 15 stupňů Celsia – naopak po přemrznutí bývá často dokonce ještě jemnější a chutnější. Můžeme jí vypěstovat i velké množství a nemusíme se trápit se skladováním.

První zmínka o pěstování růžičkové kapusty v Belgii pochází ze 16. století. Brzy však získávala oblibu i v dalších zemí severní Evropy. Dnes je pochoutkou pěstovanou po celém světě.

Látky zdraví prospěšné

Růžičková kapusta je známá vysokým obsahem látek, které jsou prospěšné a nepostradatelné pro lidský organismus.

Co tedy v kapustě najdeme?

  • Vitamíny – nejvíce jsou zastoupeny A, C, E vitamíny řady B…
  • Minerální látky – hlavně vápník, draslík, mangan, železo, fosfor, sodík, hořčík… A také síru – a právě kvůli ní se může tato zelenina konzumovat jen v omezeném množství.
  • Dále je tu vláknina, bílkoviny, sacharidy, aminokyseliny…

Zlepšuje kondici, posiluje imunitní systém

  • Vláknina a bílkoviny pomáhají s pocitem sytosti při dietě.
  • Podporuje krvetvorbu, růst buněk.
  • Zpevňuje vlasy, nehty, vyživuje pleť.
  • Je vynikající na posílení dobré nálady, pozitivně ovlivňuje nervový systém, umožňuje lepší soustředění i odolnost vůči střesu a podráždění.
  • Je účinným bojovníkem proti neurologickým onemocněním, proti stárnutí i demenci či Parkinsonově chorobě.
  • Díky organickým sloučeninám vykazuje i proti rakovinové účinky.
  • Zlepšuje funkci trávicího systému, pročišťuje střeva, pomáhá při průjmech.
  • Posiluje náš imunitní systém, detoxikuje organismus, napomáhá s odplavováním škodlivých látek.

Související články