Růžičková kapusta, je druh košťálové zeleniny. Naše babičky ji s oblibou pěstovaly, a dokonce ji považovaly za královnu zimní zahrady. Růžičková kapusta je totiž značně odolná proti mrazům a vydrží na záhonku i přes zimu. Takže máme k dispozici pořád čerstvou zeleninu, která je chutná a podle vědců velmi zdravá. A má navíc zajímavý vzhled.
Výjimečná zelenina
Růžičková kapusta patří do čeleni brukvovitých a je to skutečně zelenina výjimečná. Ze všech druhů kapusty je pro své obsahové látky a jejich množství nejhodnotnější. Je jednou z mála druhů zeleniny, které ponecháme na záhoně přes zimu a postupně podle potřeby odebíráme. Problémy jí nedělají mrazy až do mínus 15 stupňů Celsia – naopak po přemrznutí bývá často dokonce ještě jemnější a chutnější. Můžeme jí vypěstovat i velké množství a nemusíme se trápit se skladováním.
První zmínka o pěstování růžičkové kapusty v Belgii pochází ze 16. století. Brzy však získávala oblibu i v dalších zemí severní Evropy. Dnes je pochoutkou pěstovanou po celém světě.
Látky zdraví prospěšné
Růžičková kapusta je známá vysokým obsahem látek, které jsou prospěšné a nepostradatelné pro lidský organismus.
Co tedy v kapustě najdeme?
- Vitamíny – nejvíce jsou zastoupeny A, C, E vitamíny řady B…
- Minerální látky – hlavně vápník, draslík, mangan, železo, fosfor, sodík, hořčík… A také síru – a právě kvůli ní se může tato zelenina konzumovat jen v omezeném množství.
- Dále je tu vláknina, bílkoviny, sacharidy, aminokyseliny…
Zlepšuje kondici, posiluje imunitní systém
- Vláknina a bílkoviny pomáhají s pocitem sytosti při dietě.
- Podporuje krvetvorbu, růst buněk.
- Zpevňuje vlasy, nehty, vyživuje pleť.
- Je vynikající na posílení dobré nálady, pozitivně ovlivňuje nervový systém, umožňuje lepší soustředění i odolnost vůči střesu a podráždění.
- Je účinným bojovníkem proti neurologickým onemocněním, proti stárnutí i demenci či Parkinsonově chorobě.
- Díky organickým sloučeninám vykazuje i proti rakovinové účinky.
- Zlepšuje funkci trávicího systému, pročišťuje střeva, pomáhá při průjmech.
- Posiluje náš imunitní systém, detoxikuje organismus, napomáhá s odplavováním škodlivých látek.